Gillar du inte verkligheten – gör om den

Om du inte gillar hur verkligheten ser ut kan du alltid försöka göra om den. Särskilt om du är en auktoritär ledare med en stor armé.

Turkiet ser inte ens ut att dra sig för att använda etnisk rensning för att nå sina mål.

President Recep Tayyip Erdogan utnyttjar kriget och kaoset i Syrien för att gynna sina egna geopolitiska intressen.

Kurderna har länge utgjort ett problem för Turkiet. Folkgruppen befolkar delar av Irak, Iran, Syrien och Turkiet. Kurdernas slutmål är att skapa en gemensam stat med territorium från alla dessa länder. Något Turkiet och de andra givetvis inte kan acceptera.

Kriget i Syrien har gett kurderna där ett gyllene tillfälle att bilda en egen de facto-stat i östra Syrien. Det ser Erdogan som ett hot mot Turkiet.

Han får visst medhåll av Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg som menar att Turkiet har legitima säkerhestsintressen i området.

Erdogan har redan problem med de inhemska kurderna, särskilt de i terrorstämplade PKK som bedriver ett gerillakrig mot den turkiska staten.

Men det är ett problem som han delvis skapat själv.

Fred fanns i sikte

Fram till för några år sedan pågick en försoningsprocess och förhandlingar med PKK vars ledare Abdullah Öcalan sedan många år sitter fängslad på livstid i Turkiet. Ett fredsavtal fanns i sikte när Erdogan plötsligt bestämde sig att han behövde en inre fiende för att vinna nyvalet 2015.

Erdogan slängde fredsförhandlingarna överbord och återupptog kriget mot kurderna. Han lät fängsla ledarna för det prokurdiska partiet HDP som för första gången kom in i parlamentet.

Det är i det ljuset man måste se Turkiets invasion i norra Syrien.

Turkiet vill skapa en 35 kilometer bred buffertzon mellan Turkiet och Syrien för att förhindra att de syriska kurderna ska kunna hjälpa PKK med vapen, fristäder och annat.

Men han nöjer sig inte med det.

Erdogan har deklarerat att han tänker flytta två av de tre miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet till buffertzonen i Syrien. Dels blir han därmed av med delar av flyktingproblemet. Men framförallt ger det Turkiet möjlighet att ersätta de "farliga" kurderna med syriska sunniaraber.

Gör som Putin

Det handlar till stor del om människor som aldrig bott i det här området även om de formellt repatrieras till sitt hemland.

I den mån man inte kan bli av med alla kurder som i dag bor i det som ska bli buffertzonen så blandar man åtminstone ut befolkningen så att kurderna inte längre är i majoritet.

Tanken är att det ska minska hotet mot Turkiet och omöjliggöra en kurdisk stat i Syrien att existera vid gränsen till Turkiet.
En annan inte oväsentlig aspekt är att kriget också ska öka Erdogans popularitet.

Efter att ha varit mycket populär hos en stor del av turkarna under de år han var med om att förvandla Turkiet från militärdiktatur till demokrati med ständigt stigande levnadsstandard, har hans aktier dalat i takt med att han blivit alltmer maktfullkomlig och ekonomin försämrats. Även om det är långt kvar till nästa val behöver Erdogan hålla känslan av ett hot mot nationen vid liv.

Nu handlar det visserligen inte om Europa men i grund och botten är det Turkiet håller på med samma sak som Rysslands president Putin ägnade sig åt när han annekterade en bit av Ukraina, Krimhalvön. Medan Putin ändrade gränserna med våld utan att i stort sett ett enda skott avlossades så är det ett blodbad och en stor flyktingström som följer i kölvattnet av Erdogans armé.

Fältherre

Ett tämligen flagrant brott mot folkrätten.

Erdogan uppträder som en gamla tiders fältherre som står med en stor karta framför sig och ringar in områden som han vill ha utan hänsyn till de som redan lever där.

Eftersom Trump låtit USA abdikera från sin roll som supermakt och världspolis så finns det ingen som kan stoppa honom.

Så Erdogan kan göra om verkligheten precis som han vill ha den.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen