En varningssignal för Sverige inför hösten

Det nya utbrottet i Kina är en varningssignal om att coronapandemin är långtifrån över.

Utbrottet kommer i ett läge när västvärlden precis öppnar upp och utgör en förvarning om vad vi kan vänta oss i Sverige och Europa i höst ifall det kommer en andravåg.

Det är inte lätt att vet hur man ska förhålla sig till pandemin. Det är som att kastas mellan hopp och förtvivlan. Ena dagen öppnas gränserna i Europa och reserestriktioner hävs. Allting ser ut att gå åt rätt håll efter en tung vår.

Nästa rapporteras om nya, allvarliga utbrott i smittans ursprungsland Kina.

– Inte nu igen, hörde jag radions Kina-korrespondent sammanfatta stämningen i landet.

Peking hade inte rapporterat en enda coronafall på 56 dagar när det plötsligt dök upp ett större antal fall som påstås ha sitt ursprung på en stor matmarknad i den kinesiska huvudstaden.

Uppgifter från Kina gör gällande att viruset skulle ha hittats på skärbrädor där man packat upp importerad lax.

Tyder det på att viruset smittar på andra sätt än smittskyddsexperterna tidigare trott eller är det bara ett sätt att försöka skylla på utlandet? Precis som när covid-19 utbrottet startade i Kina i december är det svårt att få glasklara svar från de kinesiska myndigheterna.

Vad vi vet är att de isolerat ett sort antal bostadsområden i Peking. Skolor som precis fått öppna har stängts igen. Över tusen flyg till och från Peking ställdes in i dag och folk uppmanas att inte lämna mångmiljonmetropolen.

Vad vi också vet är att de kinesiska myndigheterna inte lägger fingrarna emellan när det gäller kampen mot viruset. Enorma resurser sätts in för att stoppa utbrottet. Masstestning, smittspårning och karantän är vapnen mot viruset.

Vill vara överlägsen

För Kina handlar det inte bara om att rädda liv utan också att visa att deras totalitära system är överlägset västerländsk demokrati i en världsomspännande kris.

Men bara det faktum att ett nytt utbrott kommer visar hur svårt det är att stoppa smittan även i ett land med nolltolerans. 56 dagar utan något fall låter som att faran borde vara över. Särskilt som Peking och Kina tillämpar mycket strikta karantänsregler för människor som reser in i landet.

Det nya utbrottet i Kina rör sig ”bara” om något hundra fall om man ska våga lita på de kinesiska myndigheternas uppgifter. Ändå beskriver ansvariga det som extremt allvarligt och fruktar nya utbrott.

Människor i Peking testas.

Det är en påminnelse om hur lång väg Sverige och Europa har kvar innan faran är över. Våra länder är inte ens i närheten av att registrera noll fall ens under en enda dag.

Att vi öppnar våra samhällen ökar tvärtom risken för att det framåt hösten ska komma en andra virusvåg, en våg som gör att antalet individer som behöver sjukhusvård åter ökar och restriktioner återinförs.

Fallen i Kina visar hur stor risken för bakslag är även i länder som har förmågan till närmast total kontroll över befolkningen och en strategi att stoppa viruset helt.
Den nya verklighet vi blir tvungna att vänja oss vid är att så fort vi tror oss ha viruset under kontroll så kan det dyka upp igen. Det innebär att det kommer att ta mycket lång tid innan vi kommer tillbaka till något slags normalläge trots att vi öppnar upp oss nu under sommaren.

Tung höst

Det kan handla om år snarare än månader. Det enda som kan få oss ur denna konstanta ovisshet är ett effektivt vaccin utan allvarliga biverkningar som snabbt går att producera i stora doser. Även om det finns ett antal lovande försök på gång och många av de ansvariga uttrycker optimism om att ett vaccin ska finnas tillgängligt kanske redan i slutet av året så är det långtifrån säkert.

Inte heller ser det särskilt ljust ut när det gäller den flockimmunitet som Folkhälsomyndigheten har varit så optimistisk om. En ny studie visar att bara 15 procent av stockholmarna hade utvecklat antikroppar mot covid-19 i tester som gjorts fram till början på juni. Det är långt under de 30-40 procent som en del av myndighetens experter förutspått. Utanför Stockholm har en mycket liten del av befolkningen haft sjukdomen och utvecklat immunitet visar samma studie.

Det gäller att försöka njuta av sommaren för det kan bli en tung höst.