Vi måste lära oss leva med coronaviruset

Det svänger snabbt.

När alltfler öppnar upp sina samhällen ser Sveriges stundtals utskällda väg ut att bli världens.

Vi måste lära oss leva med coronaviruset. Annars kommer människor snart att dö som följd av ”medicinen” mot covid-19.

Efter att ha varit mer eller mindre nedstängda i veckor börjar alltfler länder inse att det tillståndet inte kan vara ända tills det finns ett vaccin och det blir helt säkert att röra sig ute i samhället.

Det går inte att fortsätta hålla fabriker och andra arbetsplatser stängda om våra samhällen ska överleva någotsånär intakta. Hjulen måste börja rulla igen.

Vi måste anpassa oss till viruset och lära oss leva med det. Avgörande blir att hålla koll på spridningen och kunna vidta snabba åtgärder ifall den skenar iväg.

Sveriges exempel verkar visa att det går att delvis hålla samhället öppet och ändå kontrollera smittan på en nivå som gör att sjukvården klarar anstormningen.

Människor träffas och umgås i det vackra vårvädret i Rålambshovsparken till skillnad från de flesta människorna i Europa som fortfarande befinner sig i coronakarantän.

Protester i alltfler länder indikerar att det finns en gräns för vad människor är beredda att acceptera. Hittills har en stor majoritet gett sitt stöd till de drakoniska åtgärderna men i takt med att arbetslösheten stiger och plånböckerna blir tunnare kommer alltfler att protestera.

Vi såg det i helgen i USA där bilkaravaner i ett antal städer krävde ett slut på karantänen. På några ställen samlades människor för att demonstrera i grupp där man kunde se skyltar med texter som ”Be more like Sweden”.

Protester i St Paul, Minnesota.

I Italien, uppger DN, har 65 000 företag redan brutit mot reglerna och öppnat trots förbud. Högerpopulistiska partier runtom i världen går i täten för protesterna mot fortsatt karantän så det finns ett potentiellt politiskt pris att betala för sittande regeringar om de driver nedstängningen för långt.

Kanske är det därför som alltfler försiktigt öppnar upp.

Chock ersätts av insikt

Coronakrisen har haft en chockverkan på våra samhällen. Jag ser framför mig hur västvärlden nu går in i en ny fas där vi accepterat att viruset finns och är beredda att försöka leva med det. Vi har inget val.

Det innebär att skolor och arbetsplatser öppnar men att vi tvingas fortsätta iaktta fysisk distansering.

De som kan jobba hemifrån måste fortsätta med det. Fler som åker till jobbet kommer att ta bilen för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Kanske måste arbetstiden spridas mer över dygnet för att minska rusningstrafiken.

Nästan alla länder fortsätter med förbud mot större folksamlingar.

Risken är givetvis att några öppnar upp för mycket för snabbt. Fruktan är en andravåg av smitta med nya temporära karantänsåtgärder som följd.

Vi kommer sannolikt att leva länge i limbo mellan det helt nedstängda och det normala. Om inte viruset självmant klingar av under sommaren. Där är experterna oense.

En viss smitta kommer att vara oundviklig om mer och mer återgår till ett slags normalläge så det gäller att fortsätta bygga ut antalet intensivvårdsplatser.

Hjärtsjuka stannar hemma

Men den vanliga sjukvården får inte glömmas bort. Oroande signaler kommer om att antalet patienter med stroke, hjärtinfarkt och liknande sjukdomar som kommer in till akutsjukhusen minskat dramatiskt. Läkarna tolkar det som att människor avstår från att söka vård när de har symtom på allvarliga tillstånd vilket kommer att öka dödstalen i hjärt- och kärlsjukdomar, cancer med mera.

Först har sjukvården skrikit ”kom inte hit” på grund av coronabelastning. Nu uppmanas sjuka att komma. Kommunikation är inte lätt.

Det råder ett sånt extremt fokus på att räkna döda i covid-19 att alla andra dödsorsaker som nu garanterat ökar lätt glöms bort.

Långvarig nedstängning leder till fattigdom och depressioner och i slutändan ett ökat antal självmord. Vi kan inte gå hur långt som helst för att rädda folk från att dö i covid-19 för då dödar samhället på andra sätt i stället.

Långsamt börjar det sjunka in att ett vaccin ligger så långt bort att det inte går att luta sig mot. Minimum 1-2 år säger experterna. Att det ens går är ingen självklarhet.

Då är chansen större att det kommer mediciner som lindrar eller botar sjukdomsförloppet.

Hitta balansen

En stor hämsko för öppnare samhällen är brist på testutrustning. I Sverige ser den ut att vara på väg att avhjälpas. Dels måste vi få en bild av hur många i samhället som haft smittan och hur dödligt viruset är. Dels måste viktiga yrkesgrupper testas regelbundet för att undvika att smittan förs in på exempelvis äldreboenden mer än som redan skett.

Om det är som experterna säger att viruset är så spritt att det inte längre går att stoppa så handlar det mer om att minimera skadeverkningarna. Alla kommer inte att kunna räddas.

Det handlar om att hitta en balans mellan hur många covid-19 dödar och den ekonomiska och hälsomässiga skadan vårt svar mot viruset medför.