Mejla

Lena Mellin

Fem säkra sätt att göra en stad riktigt ful

På köpet får man en genuin känsla av otrivsel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Vasagatan vid Stockholms centralstation. Blomsterhav som blev stenöken.

Det finns minst fem garanterat säkra kort för att snabbt och enkelt förfula en stad. Min hemort Stockholm använder sig av alla. De är inte ensamma.

1. Ta bort alla blommor och annan grönska. Utanför Centralstationen har en av Stockholms allra finaste rabatter funnits.

År ut och år in har blommorna prunkat under träden i mitten av Vasagatan, olika blommor under olika säsonger. Säkert svindyrt men också mycket vackert.

Under ett halvår ”förnyades” gatan och när den var klar hade både träd och blommor försvunnit. I stället hade allt blivit asfalt.

Om det här var en engångsföreteelse skulle jag kanske inte säga så mycket. Men det är det inte.

Blommor ersätts av grus, stora, vackra träd av några som aldrig kommer att växa till himlens höjd.

Det blir fulare. Det blir omänskligare. Kom ihåg att det är högst 3 800 år sedan vi lämnade stenåldern bakom oss. Vi är fortfarande beroende av naturen.

2. Låt en kommersiell aktör köpa in jättestora tv-skärmar. Låt dem hänga upp skärmarna i offentligt utnyttjade utrymmen och fylla dem med flimrande budskap.

Det är både fult och skapar en genuin känsla av otrivsel. Dessutom är det stressande och ger högt blodtryck.

3. Stäng ute folk med höga staket och grindar i metall. Regeringskvarteren i Stockholms city är ett utmärkt exempel.

Där har en gata helt sonika stängts av, inte bara för biltrafik utan även för gångtrafikanter.

I Stockholms första ”gated community”, eller ”förbjudna staden” ligger bland annat Stefan Löfvens statsrådsberedning och Magdalena Anderssons finansdepartement.

De höga stängslen och de tunga metallgrindarna räcker för att skapa en klart oattraktiv bild av staden och en känsla av att inte höra dit.

Kombinera det med några rejäla skyltar med ”tillträde förbjudet” och några vakter som blänger snett och anrättningen blir förbluffande otrivsam. Garanterat ingen vill vara där.

4. Ta bort allt som går att sitta på utan att betala. Det kanske inte blir fulare men det blir garanterat mer otrivsamt när man måste köpa exempelvis en kopp kaffe för att kunna sätta sig en stund.

5. Släpp in företag som tillhandahåller sparkcyklar, med eller utan el.

Sparkcyklarna kommer garanterat ligga slängda överallt inom mindre än en vecka, försvåra framkomligheten och skapa en skräpig stadsbild. Dessutom bidrar de aktivt till en känsla av att det spelar ingen roll om jag låter bli att slänga lite skräp på gatan, där ligger det ju redan grejor som inte tillhör dig.

Fem säkra tips för den som snabbt vill förfula en stad. Det finns säkert fler.Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN