En lektion i historieförfalskning signerad Putin

Putin själv och Ryssland har inte gjort något fel. All skuld till det som händer i Ukraina ligger hos USA och Nato.

Så kan man sammanfatta Vladimir Putins budskap till det ryska folket och omvärlden.

En uppvisning i historieförfalskning som till och med slår de tidigare Sovjetledarna.

Det är uppenbart att den ryske presidenten fruktar en backlash på hemmaplan efter de många ryska nederlagen i kriget och de tiotusentals döda ryska soldaterna som återvänt hem i liksäckar.

Han har ett behov av att peka ut syndabockar och svära sig själv fri från ansvar.

Enda skälet till att han kan göra det är att det inte längre finns några fria medier i Ryssland som kan ifrågasätta Putins påståenden. Han kan fritt fabulera ihop en egen propagandabild av verkligheten. Hur lögnaktig den än är finns det många ryssar som kommer att köpa den. Helt enkelt därför att det inte finns någon alternativ information att få tag på när social medier som Facebook, Instagram och Twitter stängts ner.

Så när Putin kommer med det befängda påståendet att det i själva verket var väst som startade kriget och att han själv gjorde allt för att hitta en fredlig lösning så finns det en ansenlig del av befolkningen som tror honom, helt eller delvis.

Vilket är precis vad Putin vill uppnå. Han vill förvränga historien.

 

Rysslands president Putin under tisdagens tal till nationen.

Vägrade backa

Sanningen är att det var Ryssland som den 24 februari förra året invaderade Ukraina efter att i månader ha påstått att man inte alls hade några sådana planer.

Västvärldens ledare reste i skytteltrafik till Moskva för att vädja till Putin att hitta politiska lösningar. Men den ryske presidenten vägrade backa från sina ultimatum om att Nato inte fick utvidgas och att man måste dra sig tillbaka till de gränser som gällde före 1997.

Det var Putin som krävde en ny världsordning där Ryssland skulle försäkras en intressesfär i form av de forna Sovjetrepublikerna, bland dem Ukraina.

Putin var den som 2014 lät invadera och sedan annektera Krim för att därefter starta ett inbördeskrig i östra Ukraina. Allt för att straffa det självständiga landet Ukraina för att man vill bli medlem av EU och Nato.

Putin har gjort lögnen till vapen. Han är beredd att ljuga om vad som helst om det gynnar honom.

I sitt tal varnade Putin också för att kriget (även om han själv fortfarande vägrar använda det ordet) kan utvecklas till en global konflikt ju mer stöd som väst ger till Ukraina.

Ett förtäckt hot mot väst att det finns en gräns för hur mycket inblandning i kriget från Nato som Ryssland kan acceptera innan man är beredd att slå tillbaka.

 

Mastodonttal

Det kan ske i form av en kupp av proryska grupper i Moldavien eller att Kina blandar sig i leken genom att sälja vapen till Ryssland. Men med tanke på de betydligt allvarligare hot Putin uttalat tidigare, om användning av kärnvapen, tror jag knappast att hans ord kommer att sprida någon större oro i väst.

Det gör däremot hans besked att Ryssland pausar sin medverkan i nedrustningsprogrammet Nya Start som begränsar hur många kärnvapenstridsspetsar USA och Ryssland får ha.

I talet fanns inga hintar om att någon ny, stor rysk offensiv är på gång. Men inte heller några tecken på att Putin är beredd att avsluta kriget. Seger är det enda som gäller.

Om Putin ägnade början av sitt tal åt historieförfalskning ägnade han i övrigt väldigt mycket tid av sitt tvåtimmarstal åt att försöka ingjuta förtroende i den ryska befolkningen för att landets ekonomi mår bra trots sanktionerna från väst.

Han påpekade skadeglatt att de stora prisökningar och den höga inflation som drabbats västvärlden beror på deras ekonomiska krig mot Ryssland. Vilket var en av få saker som det ändå låg en viss sanning i.

Intressant var att Putin kände sig tvungen att lova att de ryska spararnas pengar är säkra på banken.

 

Förlorat allt

Han utlovade också en omläggning av ekonomin där Ryssland är på väg att gå från en råvarubaserad ekonomi till att bli ett producentland. Putin hånade de stenrika oligarkerna för att de först rånat Ryssland på dess naturtillgångar och sedan fört ut pengarna till västvärlden istället för att investera i Ryssland.

– Nu har de förlorat allt och ingen tycker synd om dem, sade Putin iskallt.

Putin gav en rosenskimrande bild av ekonomin och framtidsutsikterna. Han hävdade att Ryssland har råd att göra stora investeringarna inom infrastruktur och nya industrigrenar utan att behöva ta lån utomlands. Att målet är att bli självförsörjande på de produkter man behöver.

– Men vi måste inse att alla resurser måste stanna inom landet. Samtidigt ska vi vara en öppen ekonomi.

Hur han ska få de två sakerna att gå ihop är oklart.

Det spekuleras mycket i väst om Putins hälsa. Men några yttre spår av sjukdom gick inte att upptäcka. Snarare verkade den ryske ledaren att vara i god form.