Bolsonaro kopierar Trumps manual

Fysiskt befann sig den bortröstade presidenten Jair Bolsonaro långt borta när hans anhängare stormade kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen.

Men i övrigt råder det ingen tvekan om att Bolsonaro använder sig av Donald Trumps manual när han försöker hänga sig kvar vid makten.

Än är kampen inte avgjord.

På många sätt var den våldsamma konfrontationen på Brasilias gator på söndagen lika väntad som den var chockerande.

Ända sedan den högerpopulistiske före detta militären Jair Bolsonaro i oktober förlorade presidentvalet mot vänstermannen Lula da Silva har både omvärlden och Brasiliens befolkningen stålsatt sig för ett kuppförsök från Bolsonaro. Det enda som förvånar är att det tagit så lång tid för den tickade bomben att explodera.

Precis som Donald Trump inför presidentvalet 2020 så hävdade Bolsonaro under hela valrörelsen att enda sättet han kunde förlora på var om det fuskades i valet.

När han ändå förlorade vägrade han att erkänna sig besegrad.

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro.

Precis som Trump vägrade delta vid installationen av Joe Biden, vilket alla ex-presidenter alltid gjort, valde Bolsonaro att inte dyka upp på Lulas installation den 1 januari. Istället påstås han ha rest till Florida där han lånat en lägenhet.
Bolsonaro har använt tystnaden som vapen.

Genom att vägra erkänna sig besegrad har han skickat en signal till sina supportrar att inte ge upp utan fortsätta kampen för att han ska kunna sitta kvar. I veckor har de slagit läger i huvudstaden och bönat militären om att ingripa och ta makten.

I söndags spårade det ur helt. Plötsligt attackerade tusentals Bolosonarosupportrar landets tre styrande institutioner, kongressen, Högsta domstolen och presidentpalatset. Många supportrar uppges ha bussats in varför stormningen inte borde ha kommit som någon överraskning för polisen som är satt att övervaka säkerheten i regeringsbyggnaderna.

Tagna på sängen

Ändå verkar myndigheterna ha blivit lika tagna på sängen som när Kapitolium i Washington stormades den 6 januari 2021.

Tusentals demonstranter stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i Brasilia under söndagen.

På många sätt var stormningen den 8 januari i Brasilia en kopia på det som hände i USA. Precis som Trump lät Bolsonaro tystnaden tala.

Först flera timmar efter att polisen med tårgas och gummikulor fått kontroll på situationen gick Bolsonaro ut på Twitter och fördömde halvhjärtat sina anhängares våld.

– Fredliga demonstrationer är en del av demokratin, skrev Bolsonaro. Men vandaliseringar och invasioner av offentliga byggnader som skedde i dag, precis som de som vänstern gjorde sig skyldiga till 2013 och 2017, är utanför lagen.

Istället för att kraftfullt ta avstånd från sina anhängares våld lade han alltså ansvaret delvis på sina politiska motståndare.

Minst 400 personer ska ha gripits efter stormningen.

Brasilien väntar fortfarande på att få höra Bolsonaro erkänna att han förlorade valet. Så länge han inte gör det riskerar den politiska oron i landet att fortsätta.

Precis som vid stormningen av Kapitolium lade Bolsonaros anhängare, klädda i den brasilianska flaggans färger gult och grönt, ut videofilmer på sina bravader i sociala medier. Filmer som kommer att kunna användas för rättsliga processer mot de som gjorde sig skyldiga till intrång.

Det verkar som Bolsonaro vill skapa ett läge där inte bara han själv utan också många av hans anhängare riskerar att dömas till långa fängelsestraff. Kanske för att skapa en instabil och explosiv situation i landet som ska bana vägen för den militärkupp som många av hans anhängare fortfarande hoppas på.

Trump inblandad?

En av Bolsonaros söner, kongressledamoten Eduardo har tidigare varnat för att Brasilien "snart är i ett läge som påminner om det på 60-talet". Då militären tog makten.

Det kan inte uteslutas att Trump haft ett finger med i de senaste händelserna. Eduardo Bolsonaro besökte Trump i Mar-a-Lago i november efter hans pappas valförlust. Han träffade även den förre Trumprådgivaren Steve Bannon. En av arkitekterna bakom Trumps valförnekande.

På samma sätt som många av Trumps anhängare vägrade acceptera hans valförlust 2020 är det nu många av Bolsonaros kärnväljare som inte kan godta att deras idol förlorade. Även om Lula da Silva redan svurits in som landets nye president vägrar de godta hans legitimitet.

Vi har sett vilken destabiliserade effekt förnekande av valresultat haft i en tidigare så pålitlig demokrati som den amerikanska. Man får anta att den effekten blir ännu mer påtaglig i en ung och av korruption svårt plågad demokrati som den brasilianska.

Mer våld kan mycket väl stå på menyn.