Macchiarini kunde vara vilken Tindersvindlare som helst

”Åhörarplatserna är fullsatta, rikspressen är på plats, så även en amerikansk jätte som ABC News – detta är en historia som gett internationellt eko.”

Det har funnits en tid då det pratades om att han borde belönas med Nobelpriset.

Men när kirurgen Paolo Macchiarini i dag infann sig i sal 4 i Solna tingsrätt, åtalad för grov misshandel, har stjärnglansen för länge sedan falnat och beundrarna övergivit honom.

Syntetiska luftstrupar inopererade i tre patienter, chefsåklagare Jim Westerberg pratar om ”svårt lidande” och ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Åhörarplatserna är fullsatta, rikspressen är på plats, det är även en amerikansk jätte som ABC News, men så är detta också en historia som har gett internationellt eko.

Handlar detta mål, som åklagaren hävdar i sitt inledande anförande, om olagliga och livsfarliga ingrepp på människor?

Det är den första av 13 förhandlingsdagar och en 63-årig man med grått hår, grå kostym och grå slips lyssnar i hörlurar på tolkens översättning av påståenden om allvarlig kriminalitet.

Macchiarini erkänner att han varit anställd på Karolinska institutet, märkligt vore annat, men nekar till brott.

 

Visst, de tre patienterna avled, men de var svårt sjuka och hade dött ändå, det enda han gjorde var att erbjuda lindring och hjälp.

Bredvid honom sitter advokat Björn Hurtig. I samma sal försvarade han en gång i världen kvinnan som i pressen kallades barnläkaren och som anklagades för att ha avsiktligt ha berövat ett spädbarn med svåra hjärnskador livet.

Den gången vann Hurtig. Kvinnan friades. Kanske går han segrande även ur detta mål. Konstigare saker har hänt i en rättssal och fallet är juridiskt komplicerat. Finns verkligen ett uppsåt?

Åklagarna Westerberg och Karin Lundström-Kron växeldrar. Deras upplägg är pedagogiskt, kronologi och händelseförlopp presenteras i ett bildspel, medicinska uttryck förklaras.

Inget lämnas åt slumpen, om Macchiarini frikänns så ska det inte bero på att nämndemännen inte begrep vad målet handlar om.

Det är trångt och varmt, utanför fönstret hörs ett och annat pendeltåg passera. I övriga salar lunkar de mindre spektakulära målen på: vårdnadstvist, rattonykterhet, narkotikabrott, äktenskapsskillnad...

”Den Macchiarini som anställdes av Karolinska institutet 2010 var en stjärna i internationella kirurgiska kretsar, spännande, nydanande, kreativ.”

 

Den gråhårige mannen antecknar delar av åklagarens resonemang i ett block. Han tittar upp ibland, låter blicken vila ett ögonblick på åhörarna, han utstrålar självsäkerhet.

I en annan tid och med ett annat rykte var livet så annorlunda, den Macchiarini som anställdes av Karolinska institutet 2010 var en stjärna i internationella kirurgiska kretsar, spännande, nydanande, kreativ.

Först i världen var han med att ha genomfört en transplantation med en stamcellspreparerad luftstrupe från en avliden donator.

Men utbildningar och meriter var förfalskade, visselblåsare slog larm, polisutredning inleddes och lades ner och togs upp igen, höjdare på Karolinska fick sparken men var snart tillbaka med nya titlar.

Nu är Macchiarini ensam i ordets djupaste bemärkelse. Endast han är juridiskt skyldig till detta kirurgiska och etiska haveri, påstår åklagarna.

Först om ett par dagar ska han höras. När de inledande rättegångspiruetterna är överstökade och anklagande och försvarande jurister har sagt sitt.

Klockan närmar sig tolv, syret är på upphällning, en av åklagarna pratar om ”vitalindikation”, ”multidisciplinära konferenser” och rapporten ”Synthetic tracheal grafts seeded with bone marrow cells fail to generate functional trachea”.

 

En nämndeman gäspar redan. Det bryts för lunch i rätt tid.

Macchiarini försvinner med sin advokat ut genom en sidodörr. Utanför salen berättar en äldre man för alla som vill lyssna att de konstgjorda luftstruparna är en skandal i paritet med pandemins restriktioner.

Journalisterna piper iväg för att äta. Men en medelålders kvinna med mörkt hår dröjer sig kvar i tingsrättens entré.

Hon heter Benita Alexander, är en amerikansk tv-producent och vet mer om den åtalade läkaren än de flesta.

De skulle gifta sig, hon och Macchiarini. Påven skulle viga dem, Barack Obama och Vladimir Putin var två av de inbjudna gästerna.

Allt var givetvis en bluff.

Jag frågar vad hon tycker om honom idag.

– Han är en patologisk lögnare, svarar hon.

 

Det låter som beskrivningen av vilken Tindersvindlare som helst.