I vårdens virrvarr står patienten ensam

Det är inte lätt att vara sjuk – eller ens frisk

”Vården är för de flesta människor som inte jobbar i den, kanske även för personalen, obegripligt organiserad. De många kontaktvägarna gör det inte bättre”, skriver Lena Mellin.

För inte alltför länge sedan löd stridsropet ”en dörr in”. Det handlade om att arbetslösa med en bit kvar för att komma in på arbetsmarknaden inte skulle springa runt mellan olika myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan utan bara skulle ha en enda dörr för att få hjälp. Sympatiskt.

En liknande målsätting behövs för vården. Där är det många dörrar. Fler än man kan hålla reda på.

Jag bor i Region Stockholm men det ser säkert likadant ut, mer eller mindre, i andra regioner. Det kryllar av kontaktvägar.

Jag kommer i en hast upp till sex i mitt fall. Det kan finnas fler. Snarare, det finns säkert fler.

 
Telefon. Man kan fortfarande ringa till många ställen men inte för alla ärenden. Men det går i alla fall att få tala med en människa. Ibland.
SMS. Vanligt sätt att bekräfta bokade tider - och påminna om dem.
Hemsida. Det har exempelvis min vårdcentral. Kontakt går dock inte att upprätta genom den. Men det finns upplysningar om olika telefonnummer som kan ringas för olika ärenden. Dock inte alla.
1177. Här ska man kunna förnya recept och liknande men min erfarenhet är att det inte funkar. Bättre att ringa. Kanske.
Alltid öppet. En app där man åtminstone kan boka tid för vaccination mot covid-19. Övriga funktioner är för mig höljda i dunkel. Men de finns säkert.
Kivra. En app för olika myndigheters brevlådor. Där kan man bland annat hämta vaccinbevis som man beställt från e-hälsomyndigheten. Och ibland få bekräftelse på en bokad tid från vårdcentralen. I det senare fallet är det oklart varför en del bekräftelser hamnar där och andra levererar SMS. Men någonstans hamnar de, bekräftelserna, och den som inte kommer ihåg var de såg det bör snarast hitta ett eget, mer vattentätt, system för notering av tid och plats.

 

Vården är för de flesta människor som inte jobbar i den, kanske även för personalen, obegripligt organiserad. De många kontaktvägarna gör det inte bättre. Det är helt enkelt svårt att förstå varför en slags vaccination bokas på ett ställe (Alltid öppet) med andra, läs influensavaccinering, på ett annat (vårdcentralen) och alla andra på en vaccinationscentral. För att ta ett exempel.

En dörr in är förmodligen en utopi i det här sammanhanget.

Men kanske något färre inkörsportar skulle få folk att uppsöka den vård de behöver.

Pandemin har tydligt visat att vissa inte vaccinerar sig för att de helt enkelt inte begriper hur man går till väga. Det kan gälla även annan viktig vård eller sjukdomsprevention.

Vården är ett virrvarr. För patienterna - men kanske också för personalen.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Folk och försvar
    Valåret sparkar igång med föreningen Folk och försvars årliga konferens som samlar landets försvarsnördar under ett par dagar, i år digitalt. Bland dem exempelvis försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde, M-ledaren Ulf Kristersson och utrikesutskottets Hans Wallmark (M).
  • Fest för folkstyret
    I morgon är det exakt 100 år sedan de första kvinnorna tog plats i riksdagen, bland dem liberalen Kerstin Hesselgren. Det firas med en festföreställning, eller ”musikalisk kunskapsresa”, i SVT1 klockan 20 med bland andra Jill Johnson och Sarah Dawn Finer. Sång och dans blir det.
  • ”Magdas” första partiledardebatt
    Valåret och statsminister Magdalena Anderssons första partiledardebatt hålls på onsdag i riksdagen. Man kan förvänta sig en hård drabbning när alla vill ta täten i kampen om väljarna. Förste talare är Andersson, siste Per Bolund (MP) som företräder det minsta partiet.
  • Tegnell tillbaka
    Det är inte riktigt sant eftersom statsepidemiolog Anders Tegnell inte varit frånvarande sedan pandemin satte klorna i Sverige för snart två år sedan. Vad det handlar om är att myndigheternas presskonferenser återgår till det normala efter helgerna. Varje torsdag som vi vant oss vid.
  • Kungen sparkar igång
    Även statschefen sätter fart efter helgerna - om han tillfrisknat från covid.. I dag och i morgon deltar både kungen och kronprinsessan Victoria i Folk och försvars konferens, dock digitalt.
    Kungen och drottningen närvarar fysiskt på Avicii arena i morgon. Där firas festen för hundra år av svensk demokrati.

Veckans citat

”Integrationen fungerar inte som den ska. Det gjorde den inte före hösten 2015 heller.

Magdalena Andersson, statsminister i intervju 2017.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.