Mejla

Tone Schunnesson

Därför älskar jag Baldwin, trots hans fel och brister

”Hade där hänt någon annan hade han varit stekt, med Baldwin kommer klara det. Kanske kommer han till och med bli ännu mer omtyckt”, skriver Tone Schunnesson.
”Hade där hänt någon annan hade han varit stekt, med Baldwin kommer klara det. Kanske kommer han till och med bli ännu mer omtyckt”, skriver Tone Schunnesson.

KOLUMNISTER

Vissa människor älskar man nästan mer när de gör fel, än när de inte gör det. En sådan, för mig, är Alec Baldwin. Jag önskar att det inte vore så, för jag tycker verkligen han verkar vara ett arrogant svin och jag vet att min förmåga att älska honom trots alla fel bara är reserverat för en viss sorts män som är kända och rika. Rika och kända män med en viss sorts je ne sais quoi kan liksom göra fel utan riktiga konsekvenser.

Baldwin har minst en skandal som gör att jag verkligen hatar honom, om jag tänker noga på det. Den när ett telefonsvararmeddelande läckte, där han kallade sin dotter för en gris. Men jag tänker inte noga på det. Jag har sett honom i intervjuer där han verkar rakt av trög. Som när han i ett samtal med Jerry Seinfield beklagar sig över att man knappt vågar vara trevlig mot kvinnor längre, efter #metoo. Men han också mer älskvärda skandaler, som när han slagit ner paparazzis.

 

Jag tror det är min ömma punkt för Baldwin som gör att jag inte kan sluta tänka på tragedin under inspelningen av en film han både producerar och medverkade i, som skedde förra veckan. Under repetition av en scen, det är någon slags cowboy-film, så riktade han en pistol som skulle vara säker att använda mot kameran. Men pistolen var inte säkrad och avfyrades.

Till följd dog filmfotografen Halyna Hutchins, en 42-årig kvinna, och regissören Joel Souza skadades.

Jag får så sjukt mycket ångest när jag tänker på det. En vanlig eftermiddag på jobbet, som slutar i en sådan katastrof. Av misstag! Ett dödligt misstag. För att pengar skulle sparas och tiden skulle pressas. Det hade redan pågått fackliga strider på inspelningen, och delar av det vanliga crewet hade vägrat jobba så de fick ta in nya.

 

Jag identifierar mig så mycket med den här sortens hemska misstag. Det känns som en grej jag skulle kunna göra, att råka skjuta ihjäl en kvinna för att jag var tankspridd och stressad.

Och även om det var en fruktansvärd olycka som inte alls var avsiktlig så var det liksom ändå Baldwin som höll i pistolen. Och jag hade 100% varit den som höll i pistolen.

Det är inte klart än om Baldwin kommer bli åtalad för något brott, men blir han det så kommer nog publiken fortsätta vara på hans sida. Hade det hänt någon annan hade han varit stekt, med Baldwin kommer klara det. Kanske kommer han till och med bli ännu mer omtyckt.

 

En sak som gör Baldwin sympatisk, tycker jag, är att han flera gånger uttalat sig mot Donald Trump och återkommande parodierat den forna presidenten i Saturday Night Live. Så nu när något fruktansvärt hände Baldwin skulle såklart Trumps 43-åriga son använda tillfället för att trycka till honom. Donald Trump Jr. började några dagar efter dödsolyckan sälja tröjor med trycket: ”Vapen dödar inte människor, Alec Baldwin dödar människor.” Inte bara korkat, utan också fruktansvärt hånfullt mot de som sörjer en mamma, hustru, vän och kollega.

Det enda man kan trösta sig med är att Trump Jr. aldrig varit en sådan där rik man med en viss je ne sais quoi som man bara tycker om. Inte som Baldwin, som jag verkligen hoppas har det bra trots allt.

 

Av: 

Tone Schunnesson

Publisert:

LÄS VIDARE

”De rättslösa” är inte hämndlysten och hysterisk

ÄMNEN I ARTIKELN

Alec Baldwin

Donald Trump Jr

Vapen