När blir det tvång på munskydd i Sverige?

I allt fler länder blir det obligatoriskt att använda munskydd om man rör sig bland människor.

Skälet är nya misstankar om hur coronaviruset smittar.

Får vi snart samma regel i Sverige eller kommer vi även där att bli ett undantag?

Ett skrämmande faktum med den pågående pandemin är hur otroligt lite vi vet om viruset som tar livet av tiotusentals människor och kört in en skruvmejsel i världsekonomins maskineri.

Nästan dagligen kommer det fram nya rön som stundtals kullkastar tidigare rekommendationer.

Det senaste är att så många som en tredjedel av de som testar positivt för coronaviruset inte visar några symtom, åtminstone inte vid testtillfället, och att många bär på stora virusmängder.

Risken är med andra ord stor att även människor som inte visar några som helst symtom kan smitta sin omgivning.

Ett tydligt bevis på det fick vi i gårdagens Aktuellt där VD för Attendos äldreboenden berättade att man trots att besöksförbud infördes redan den 10 mars och trots att personalen testades varje dag för feber och andra symtom, så hade smittan spridits på en tredjedel av bolagets boenden.

Den enda förklaringen han såg var att även personer som inte visade några symtom var smittsamma.

South China Morning Post publicerade nyligen siffror från Kina som visade att en tredjedel av de människor som testade positivt för corona inte visade några symtom. Det kan ha berott på att de testades i ett tidigt skede innan de utvecklade några symtom. Men en hel del utvecklade inga symtom ens efter två veckor i karantän.

Hur agerar myndigheten nu?

Detta är ett skäl till att fler och fler länder gör det obligatoriskt att använda munskydd när man rör sig i matbutiker, apotek och även utomhus i det offentliga rummet.

I Österrike ska ansiktsmasker delas ut till alla som går in i en matbutik. I Tyskland har staden Jena infört masktvång och Tyskland allmänt rör sig i samma riktning. I USA kommer i dag en rekommendation eller ett tvång på att bära munskydd, särskilt i områden där smittan är vida spridd.

Tjeckien, Slovakien och Bosnien exempel på andra länder som infört masktvång.

Observera att detta inte handlar om att bära mask för att skydda sig själv mot smitta, så bra är inte de enkla vardagsmaskerna. I stället handlar det om att förhindra att ens egen eventuella smitta sprids genom att man pratar, spottar eller hostar.

En man med munskydd promenerar i centrala München.

I Sverige har myndigheternas råd fram till nu varit att det är meningslöst för personer som inte uppvisar några symtom att bära munskydd. Fokus har legat på att påpeka att bara avancerade andningsmasker som används i sjukvården skyddar mot smitta.

Frågan är hur Folkhälsomyndigheten kommer att agera nu med de nya uppgifterna och i ljuset av andra länders beslut. Kommer vi snart att få se alla svenskar i munskydd eller kommer vi även här att fortsätta skilja ut oss från hur andra länder agerar?

Japan få döda

I Asien var det långt före covid-19 vanligt att bära munskydd om man var förkyld. För att inte sprida smitta. Med corona har det i princip blivit ett tvång att bära mask när man rör sig i offentligheten i länder som Kina, Sydkorea, Japan och Taiwan.

Japan har trots att man inte alls infört lika hårda restriktioner som hos grannarna hittills uppvisat jämförelsevis få smittade och dödsfall i covid-19 med tanke på en befolkning på 120 miljoner. Dessutom har man en av världens äldsta befolkningar.

Några vetenskapliga data till stöd finns inte men många experter tror att det faktum att nästan alla japaner bär mask när man rör sig i kollektivtrafiken eller handlar bidragit till att minska smittspridningen.

Men det finns flera problem med munskyddstvång.

För det första råder det i dag en stor brist på munskydd i världen. Både på vanliga masker och de avancerade som behövs som skyddsutrustning i sjukvården.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med munskydd för att alla ska kunna införa ett meningsfullt masktvång. Rådet är istället att folk ska tillverka sina egna.

Myndigheter i en del länder är rädda att maskerna ska ge människor en falsk känsla av trygghet som gör att man inte är lika noga med den sociala distanseringen som trots allt är det mest effektiva sättet att stoppa smittspridningen.

Det finns också en psykologisk faktor. I västvärlden är vi inte vana vid att människor går omkring i munskydd. Om många plötsligt börjar göra det förstärker det kriskänslan. Det kan vara både bra och dåligt.

Men eftersom det är en droppsmitta borde olika varianter av munskydd rimligen minska risken för att den som ovetande bär på viruset för smittan vidare.