Allt annat än fällande dom får våldet att explodera

Omständigheten att rättegången mot polismannen som misstänks för mord på George Floyd tv-sänds och det faktum att det finns flera videofilmer på hela förloppet gör rättprocessen extra explosiv.

I slutändan kommer allt annat än en fällande dom och ett hårt straff att få USA att på nytt explodera i rasrelaterat våld.

På ytan är det som pågår i Minneapolis en vanlig rättgång mot en vit polisman som misstänks för att ha använt övervåld mot en svart misstänkt brottsling. Polismannen chanser att bli friad hade under normala omständigheter varit tämligen goda. Det är ovanligt att vita polismän fälls för att de i sin tjänsteutövning använt möjligt dödligt våld mot svarta.

George Floyd och butiken där ex-polismannen pressade sitt knä mot Floyds nacke.

Men rättegången mot Derek Chauvin är allt annat än ordinär.

George Floyds död utlöste i somras de största protesterna USA sett sedan medborgarrättsrörelsens dagar men också de värsta kravallerna som landet upplevt på decennier.

Nu tvingas Amerika återuppleva George Floyds våldsamma död ännu en gång. Den här gången i direktsänd tv.

Normalt skulle rättegången inte ha tv-sänts men på grund av pandemin kan man inte ta in några åhörare i rättssalen. För att det inte skulle verka som om man försökte dölja något beslöt myndigheterna att tillåta tv-sändning.

Rättegången livestreamas i nästan alla stora amerikanska medier. Dessutom har rörliga bilder från Chauvins egen kroppskamera visats i tillägg till den tidigare kända videofilmen på nästan nio minuter.

Gång på gång vevas scenerna när polismannen trycker sitt knä mot George Floyds hals medan denne plågat väser "jag kan inte andas". Chauvin sitter ovanpå Floyd med ena handen nonchalant nedstoppad i byxfickan som om det här var en helt vanligt dag på jobbet för honom.

Den dråpåtalade ex- polisen Derek Chauvin i rättssalen på tisdagen.

Vädjar till känslor

De som tittar har också fått se en rad mycket känslosamma vittnesmål från människor som befann sig på platsen och som på olika sätt förgäves försökte få polisen att lätta på greppet.

Åklagarsidan vädjar till de tolv jurymedlemmarnas känslor. Polisvåld är aldrig vackert även om det skulle vara motiverat. I det här fallet ser det extra illa ut. Floyd har redan handbojor på sig. Varför släpper inte polismannen på sitt grepp när Floyd slutar göra motstånd?

Försvaret kommer inte att ha en lätt uppgift att försöka motivera Chauvins våld mot Floyd. I stället kommer de att koncentrera sig på medicinska faktorer som att Floyd ska ha varit drogpåverkad och hade ett förstorat hjärta. Att det var det snarare än kvävning som orsakade hans död och att polismannen inte hade något uppsåt att döda Floyd.

De flesta som ser videobilderna och hör vittnesmålen kommer sannolikt att ta den döde Floyds parti. Han betalade visserligen med en falsk 20-dollarsedel när han skulle köpa cigaretter i en butik. Men står polismannens våld verkligen i proportion till brottet?

Inte minst den svarta befolkningen kräver rättvisa för Floyd som ett bevis på att det amerikanska samhället är berett att ta itu med rasismen inte bara inom polisen utan samhället som helhet.

Men det finns också de som tycker att Chauvins chanser till en rättvis rättegång är små. Att han är dömd på förhand eftersom både polisen och myndigheterna behöver en syndabock.

Före detta polismannen Derek Chauvin.

Friande dom

Till och med Minneapolis egen polischef kommer att vittna mot Chauvin i ett försök att rädda poliskårens anseende. En extremt sällsynt företeelse i den här typen av mål.
Allt är upplagt för en fällande dom. För säkerhets skull ha åklagarsidan lagt fram tre åtalspunkter där graden av mord varierar ner till det mildare dråp.

Ändå kan en friande dom inte uteslutas. Juryn innehåller flera svarta och andra icke-vita medlemmar men de vita är i majoritet. Eftersom juryn måste enas om ett kan resultatet också bli att något utslag inte kan nås. I sådana fall kan rättegången under vissa omständigheter tas om.

Allt annat än en fällande dom kommer att resultera i omfattande protester och sannolikt kravaller. Även en fällande dom med ett milt straff riskerar att få känslorna att svalla över.

USA är idag ett mycket polariserat samhälle. Möjligen kan det faktum att president Joe Biden åtminstone tagit Black Lives Matter-rörelsen parti bidra till att minska risken för våldsamheter jämfört med om Donald Trump suttit kvar.

Men även med Biden i Vita huset är risken stor att reaktionerna kommer att spåra ur.