Räkningen för elnätet gör mig rasande

Den irriterar mig till max, elnätsavgiften. Inte för att jag inte vill betala för att jag utnyttjar elnätet. Utan för att den räkningen ibland är lika hög som den för elförbrukningen.

Det är inte rimligt, i alla fall inte för den som tycker att vi ska hushålla med elen. Då borde konsumtion vara dyrare än att utnyttja nätet.

Enligt Energimarknadsmyndigheten består hushållens elnota av tre delar. Kostnaden för elnätet, för elen och av skatter.

46 procent av den totala elkostnaden består, enligt samma myndighet, av skatt. Den kan du inte göra något åt.

27 procent av den genomsnittliga elkostnaden för hushåll utgörs av avgiften till det elbolag som äger nätet som du använder.

Den kan påverkas på marginalen, exempelvis genom byte av säkring.

Den sista delen, kostnaden för elen, i genomsnitt 27 procent, kan du påverka. Exempelvis genom att byta till ett billigare bolag.

Men för närvarande är det billigt med el. Eljättarna tjänar nästan inga pengar på att producera och sälja el. Alltså tar de, misstänker jag, igång på gungorna vad de förlorar på karusellen, det vill säga elnätet som de är storägare av.

Enligt intresseorganisationen Villaägarna har Ellevio och Vattenfall höjt priserna med 38 procent mellan 2010 och 2016. Under samma tid höjde de andra elnätsbolagen sina avgifter med i genomsnitt 18 procent. Under perioden var inflationen närmast obefintlig.

Det skiljer sig väldigt mycket hur mycket elnätsägarna tar ut i avgifter. Ellevio i Värmland var dyrast förra året enligt Villaägarna. Ett normalhushåll betalade 12 700 kronor per år. Ljungby kommun var billigast, 4 700 kronor krävde de av motsvarande hushåll.

Elnätsägarna får ta ut en ”skälig” avgift som ger ”rimlig avkastning” på investeringen. Avgiften ska betala drift, underhåll och utbyggnad av nätet liksom investeringar i bättre teknik och nedgrävning av kablar.

Elmarknadsinspektionen, EI, sätter i förväg en över gräns för hur mycket elnätsbolagen får ta ut i avgifter. Den gäller i fyra år. Men för två år sedan förlorade myndigheten i domstol en tvist med ett hundratal elnätsföretag som överklagat EI:s takbeslut.

Taket är alltså meningslöst. Bolagen fick rätt att ta ut avgifter som var 36 miljarder högre än EI tyckte var rimligt.

Ni ser ju. Vi är grundlurade av dåliga regler.

Regeringen har nu beordrat fram en utredning av hur bolagens ”skäliga avkastning” ska beräknas. Den ska vara klar i slutet av oktober. Tills dess kommer jag att få ett raseriutbrott varje gång elnätsräkningen dyker upp.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Visst är det skillnad
    Det finns människor som hävdar att skillnaderna försvinner och att vi i en globaliserad värld blir alltmer likriktade. Men smaka på den här. Tysklands förbundskansler Angela Merkel ger en intervju varje sommar i tysk tv. Årets sommarintervju ges i dag. Vi får höra vad hon säger.
  • Ingen julisemester
    Semestervanorna på kontinenten krockar som bekant med de svenska så för utrikesminister Margot Wallström blir det ingen längre ledighet under årets mesta sommarmånad. I morgon möter hon sina EU-kolleger i Bryssel. Det blir säkert en trevlig julimåndag i betongen. Eller också inte.
  • Staten är repressiv
    Den turkiska staten använde sig av de nya antiterrorlagarna för att åtala ett 20-tal journalister från den största oppositionella tidningen Cumhuriyet. Samtliga riskerar långa fängelsestraff. Nu startar rättegången mot flera av dem. De påstås ha stött ”terrorgrupper” men hur är oklart.
  • Intressant fingervisning
    Slovakien och Ungern överklagade redan 2015 EU:s beslut att omfördela 120 000 flyktingar från Italien till övriga EU-länder. På onsdag ger domstolens generaladvokat ett förhandsbesked om hur hen ser på saken. Det ger en fingervisning. Men det slutliga beslutet fattar domstolen.
  • Skolas till kung
    I veckan går den brittiske prinsen William, 35, och hans hustru Kate en kortare turné till Polen och Tyskland. Det är ett led i skolningen av honom till kung av det Förenade kungariket. Men det lär dröja. Varken farmor Elizabeth, 91, eller pappa Charles visar tecken på att tackla av.

Veckans citat

”AKB - Aldrig Klara Besked”
Jonas Sjöstedt (V) raljerar över Anna Kinberg Batras brist på klarhet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!