Trångt på yttersta högerkanten när Medborgerlig samling vill in

I senaste valet fick Medborgerlig samling sju röster. Nu siktar det invandrarfientliga och starkt konservativa partiet på att komma in i riksdagen.

Det blir svårt.

Den kontroversiella debattören och författaren Katerina Janouch, som kandiderar på Medborgerlig samlings (MED) riksdagslista som oberoende, är det senaste förvärvet för det ganska nya partiet.

En annan nykomling är Erik Rantzow som var politiskt verksam i Liberalerna i Landskrona. Nu står han på plats 22 på MED:s riksdagslista.

Partiet bildades 2014 och ställde upp i valet under namnet Borgerlig framtid som fick sju röster i riksdagsvalet. Namnbytet gjordes för två år sedan då den förra ordföranden uteslöts vilket ledde till en tvist om vem som ägde rättigheterna till webbplatsen och e-postadresserna. Bråket tvingade fram det nya namnet.

Ordförande är sedan 2017 Ilan Sadé som tidigare varit bland annat ordförande för Centerns högskoleförbund i tre år.

Han äger företaget som driver den SD närstående nyhetssajten Nyheter idag där han också medarbetar som krönikör. Han har skrivit boken ”Frommare kan ingen vara – om blågul renlärighet och ett land på glid”.

Partiets idéprogram antogs för ett år sedan och där beskriver sig partiet som liberalkonservativt. Jag skulle nog kalla det starkt konservativt.

Enligt programmet trycks medborgarna ned ”till förmån för den påstått förtryckta gruppen”. Värden som flit, förkovran och lojalitet med samhället motarbetas av staten.

Invandringen har lett till ”stora klyftor och genererat kostnader som Sverige inte kan bära.” Ekonomin har stagnerat, den offentliga sektorn är vanstyrd och genomsyrad av inkompetens och korruption. Det politiska etablissemanget har vuxit ihop med staten och dessutom är säkerheten eftersatt, både den inre och yttre.

Vilken chans har Medborgerlig samling att komma in i riksdagen? Antalet medlemmar är 1 800 enligt partiets hemsida, en större kader än så kan partiet alltså inte uppbåda som valarbetare. Det är inte särskilt imponerande.

Dessutom är deras sympatisörer få. Partiet nämns i Aftonbladet/Inizios mätningar men har för få anhängare för att vara mätbart.

Till det ska läggas att det börjar bli trångt på yttersta högerkanten. Sverigedemokraterna, deras utbrytarparti Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling slåss alla om dessa väljare. Närmast mitten av de tre partierna står SD.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.