Livet är inte roligt just nu

Så försöker Tegnell att få oss att stå ut

Det är lätt att förstå om alla över 70 blev besvikna över det nya beskedet från Folkhälsomyndigheten.

Men de går en svår balansgång. Mellan att få oss att stå ut med tristessen och inte öka smittspridningen.

Många såg fram emot att få leva lite friare sedan Folkhälsomyndigheten i måndags meddelade att de skulle ge besked om vad som gäller för de yngre äldre, det vill säga dem som är över 70. Men inte fyllt 80.

 

Det nya beskedet var inte så nytt utan ungefär som det gamla. Att hålla avståndet är det som gäller, oavsett hur gammal eller ung man är.

Men Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson gjorde ändå vissa förtydliganden, ungefär som han tidigare gjort för andra åldersgrupper.

 

För 70-plussarna är det nu okej att spela boule och krocket och träffa familj och vänner bara man håller avståndet. Det är bättre att träffas utomhus än inomhus, vilket vi såklart redan visste.

Man kan ta en fika med sina gamla mamma bara man sitter på varsin sida av parkbänken. Alltid något.

Anders Tegnell.

Lättnaden, om man nu kan kalla den det, är en specificering. Ungefär som då myndigheten sade att man kunde få förflytta sig 1–2 timmar med bil. Inte enbart håll asig inom sin region (sitt landsting).

Det är som sagt lätt att förstå besvikelsen. Men man måste ha respekt för den ytterst svåra balansgång som FHM går.

 

Om ett par veckor går vi in på fjärde månaden av restriktioner, de allra flesta frivilliga men sannolikt nödvändiga.

Många av oss är otroligt trötta på den tristess som covid-19, bland många värre saker, har fört med sig. Livet är tråkigt, vi har inget som förgyller tillvaron att se fram emot.

Viljan att hoppa över skaklarna, strunta i restriktionerna, blir starkare för varje dag och det måste Folkhälsomyndigheten ta hänsyn till i sitt arbete.

Men deras överskuggande mål är att hindra smittspridningen så att sjukvården inte går under.

Att förena dessa ytterligheter är inte lätt. Det kräver samma känsla för balans som en lindansare på cirkus.

 

Den väg som Anders Tegnell, Johan Carlsson och de andra på Folkhälsomyndigheten tycks ha valt är att mildra rekommendationerna för vårt beteende marginellt. Och hoppas att vi därmed håller oss till grunderna – håller avstånd, tvättar händerna och stannar hemma om vi är det minsta sjuka.

Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart.

Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.
 
Fotnot: Det senaste dygnet insjuknade ytterligare 600 personer i covid-19 enligt Folkhälsomyndigheten.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.