Magdalena Andersson är en spelare

Det trodde ni inte – men så är det

Kontrasten mot föregångaren Stefan Löfven är påfallande. Han var försiktig, det är inte Magdalena Andersson. Gasen i botten tycks vara hennes motto, skriver Lena Mellin.

Den som trodde att Magdalena Andersson är en torr och trist siffernissa som bara gillar excelark har misstagit sig grundligt. Det har framgått med stor tydlighet under hennes snart sju månader som statsminister.

Magdalena Andersson är en gambler. Read my lips (hör vad jag säger), en storspelare. En kvinna som i casinot i Monte Carlo, eller för all del även vid schackbrädet, skulle beundras för sina djärva satsningar eller överraskande drag.

Den senaste, oväntade manövern för att regeringen skulle få nästan som den ville när det gäller pensioner, är ett lysande exempel.

 

För att Vänsterpartiet skulle släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen i november ville de ha en satsning på pensionärerna med de lägsta inkomsterna. Det så kallade Nooshitillägget skulle ge dem en tusenlapp – skattefritt.

Vi hoppar för enkelhetens skull över ett otal antal turer och landar i juni i år. Till riksdagens beslut om vårändringsbudgeten där pensionsförslaget fanns inbakat.

Men det fanns ytterligare två pensionsförslag. Ett från högeroppositionen och ett nytt, uppfräschat från regeringen.

Regeringen ville att deras nya förslag skulle vinna. Och för att nå dit röstade de, och deras allierade i denna fråga, emot sitt gamla förslag. Det gjorde högeroppositionen också. Det föll alltså. Läs det igen. Regeringen röstade ner sitt eget förslag. Unikt, skulle jag säga.

I en andra omröstning, en vecka senare, vann regeringens andra förslag knappt. Spelaren Magdalena Andersson tog hem potten.

Men det krävdes list. Strategisk planering. Och en spelares våghalsighet.

 

Långsiktigt viktigare var hennes beslutsamhet att orientera om Sveriges säkerhetspolitik efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Socialdemokraterna hade avgörandet i sin hand eftersom det dels bestämde om det fanns majoritet i riksdagen för att gå med i Nato. Dels avgjorde om de båda regeringsbärande partierna stod på samma linje. Ett krav.

Det kunde ha gått åt skogen. Socialdemokraterna har en lång och stolt tradition av att slåss för nedrustning och mot kärnvapen.

Men det gick överraskande lätt. Inte ens vänsterfalangens Daniel Suhonen var emot. Med mycket milda invändningar segrade Magdalena Anderssons Natolinje, alliansfriheten gick i graven.

Kontrasten mot föregångaren Stefan Löfven är påfallande. Han var försiktig, det är inte Magdalena Andersson. Gasen i botten tycks vara hennes motto.

Det finns fler exempel. Bland annat omsvängningen om kärnkraften. Elpriskompensationen. Den sänkta bensinskatten.

Magdalena Andersson är en spelare. Av stora mått.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Natos toppmöte
    Aldrig har Sverige varit så intresserat av Natos toppmöte som det som inleds i morgon i Madrid. Demonstrationerna mot mötet börjar redan i dag. Sveriges ansökan kommer inte att tas upp, utom i korridorerna. Turkiets president är på plats liksom Finlands och Magdalena Andersson.
  2. Politiken har inte ledigt
    Riksdagen går på svag sparlåga till valet. Men politiken har inte tagit semester. Utrikesminister Ann Linde träffar sina nordiska kollegor i Norge i morgon. Samtidigt försvarar sig migrationsminister Anders Ygeman i flera interpellationsdebatter i riksdagen.
  3. Ännu ett toppmöte
    Världens största industriekonomier, G7, har också toppmöte denna vecka. De träffas på ett slott i södra Tyskland eftersom tyskarna är ordförande för den exklusiva klubben. Exakt hur de ledare som är med i både G7 och Nato ska ambulera mellan de båda mötena är inte klart.
  4. Nytt räntebesked
    Plötsligt har Riksbankens besked om styrräntan blivit högintressanta igen efter år av lågräntepolitik. Om det blir ännu en höjning på torsdag vet vi inte. Men att det blir flera innan Stefan Ingves efter 16 år lämnar jobbet som chef för banken vid nyår är däremot bombsäkert.
  5. Almedalsveckan inleds
    Årets politikervecka i Visby inleds på söndag med att Magdalena Andersson håller tal – och därefter ger sig ut på en kortare valturné. Sedan blir det två partiledartal om dagen till finalen på torsdag då Miljöpartiet intar scenen. Intressant? Det återstår verkligen att se.

Veckans citat

”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.”

Winston Churchill, brittisk premiärminister, död 1965

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.