Vi ska vara stolta över Bofors ädla granat

Modell av Bofors granat Excalibur.

Ena dagen skäller man på försvarsindustrin, nästa dag är man tacksam för att den finns.

Ena dagen prisar man Sveriges alliansfrihet, nästa dag är man tacksam för att regering och riksdag agerar resolut och baxar oss in i Nato.

Det som var fel i går kan vara rätt i dag och det samhälle som inte förändrar sig efter omständigheterna går under.

Så i dag vill jag hylla vapentillverkaren Bofors. Där har man skapat ett av de viktigaste vapnen för Ukrainas försvar och därmed även för vår säkerhet.

Excalibur heter granaten. Den är utvecklad av ingenjörer i Karlskoga och gör det möjligt att på fem mils avstånd skjuta prick: träffytan för granaten som har vingar och är GPS-styrd är plus minus fem meter.

Bofors i Karlskoga har skapat den unika granaten, amerikanska Raytheon tillverkar den. Amerikanska medier rapporterade förra månaden att USA har skickat minst tusen Excalibur till Ukraina.

Det är ett sådant högteknologiskt vapen som tillsammans med det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS gör det möjligt för Ukraina att spränga ryska ammunitionsförråd och ledningscentraler för att stoppa och tränga tillbaka angriparna.

Granaten har varit ett av de vikigaste vapnen för Ukrainas försvar.

Det är framtiden i envig med den primitiva gårdagen. Granater och raketer som med exakt precision slår mot avsedda mål kontra Putins plundrande soldater och bombardemang av civila områden.

Excalibur är enligt myten svärdet i stenen som bara kan lossas av den rättmätige kungen.

I Karlskoga är ingenjörerna med rätta stolta över sin skapelse. För 15 år sedan besökte jag Bofors som ägs av brittiska BAE Systems. Dåvarande informationschefen Christer Henebäck visade med stor entusiasm en reklamfilm för den nya granaten, redo för den nya tidens krigföring ”där fienden finns överallt omkring dig”.

Amerikanska försvaret var så angeläget om att prova den nya granaten att det köpte ett par hundra exemplar innan den var färdigutvecklad.

Den behövdes i Irak.

– Om Nisse bin Laden eller vad han kan heta, Usamas brorsa, ligger i en bunker någonstans sätter vi en Excalibur mitt i skorstenen, sa Henebäck.

Så entusiastiska var de på Bofors för 15 år sedan – när de talade om ett krig där USA var angriparen. Invasionen av Irak var ett brott mot internationell rätt.

– Irak har inneburit en renässans för artilleriet, sa informationschefen Henebäck.

När jag ringer nuvarande informationschefen på Bofors Katarina Tolgfors låter hon kanske inte förskräckt, men väldigt försiktig.

– Vi gör en viss del av Excalibur, resten görs i USA, säger hon. Raytheon tillverkar slutprodukten.

Flera gånger säger hon att inga granater exporterats från Sverige. Kanada har skänkt Excalibur till Ukraina. USA har enligt medieuppgifter också skickat granater.

– Vi är en underleverantör, säger Tolgfors.

När jag påpekar att det ju är Bofors som skapat den unika granaten låter hon lite gladare men återgår snabbt till tystnaden: Bofors kan inte säga hur många som arbetar med Excalibur och inget om hur många granater som är tillverkade.

Inget kan Bofors säga.

Tystnaden är begriplig eftersom det i vår närhet pågår ett storkrig som vänt upp och ner på Europas verklighet, ett krig som i förlängningen hotar även oss.

Excalibur är ett strålande exempel på att försvarsindustrin behövs.

Det är också ett exempel på att vapen är verktyg. Hur man ska betrakta dem beror på användaren.

I Irak användes granaten i USA:s olagliga anfallskrig.

I Ukraina tjänar samma granat det ädlaste av syften, att försvara en nation mot en mordisk angripare.

Följ ämnen i artikeln