Det är politisk kris och en vilde dricker varm mjölk

Ägg, banan och varm mjölk i en mugg.

Klockan är strax före tio på förmiddagen och Amineh Kakabaveh, politisk vilde och vågmästare, får näring i sig för första gången sedan i går kväll.

Hon sitter ensam vid ett bord i riksdagens café. Pustar ut. Samlar sig. Läser mejl i mobilen.

– Den varma mjölken är mot min magkatarr. Jag har haft det stressigt i flera år, förklarar hon.

Kakabaveh har slagits som kurdisk Peshmergasoldat. Hon har flytt Iran under hot om dödsstraff. Men det var svensk politik som gav henne problem med magen.

Och undra på det. Ta bara denna morgon, som ägnats åt en liten turné mellan de stora mediehus som praktiskt nog ligger nära varandra på Gärdet i Stockholm. SVT, SR, TV 4.

 

Budskapen har kommit och gått. I det första framträdandet meddelade Amineh Kakabaveh att hon skulle lägga ner sin röst i missnöjesvoteringen om Morgan Johansson några timmar senare.

Den tredje regeringskrisen på mindre än ett år – Löfven har röstats bort, Andersson var bara statsminister i några timmar innan hon avgick – såg därmed ut att vara avvärjd.

Utan den före detta vänsterpartistens stöd har nämligen inte oppositionen de 175 röster som krävs för att avsätta Johansson.

Men i intervju nr. 2 lät det annorlunda. Då sa Kakabaveh att hon kan komma att ändra sig.

Vad är det ens för ovärdig cirkus som pågår?

– Jag blev plötsligt osäker. Journalisterna i radiohuset sa att de inte hade fått tag på någon socialdemokrat som kunde bekräfta att vårt avtal fortfarande gäller.

Avtalet hon syftar på ingicks då Andersson blev statsminister. Regeringen fick hennes stöd mot löften om bland annat ökat samarbete med det kurdiska partiet PYD.

Amineh Kakabaveh på plats vid misstroendeomröstningen.

Kakabaveh håller upp sin mobil mot mig. Klockan 08.50 fick hon ett sms från Tobias Baudin, socialdemokraternas partisekretare. Ingånget avtal gäller.

– Det avgjorde saken. Nu känner jag mig lugn, säger hon och häller ännu lite varm mjölk i kaffet.

Magkatarren slog till 2019. Det var då Kakabaveh lämnade Vänsterpartiet sedan partiledningen inlett ett uteslutningsärende.

– Rubrikernas kvinna, ropar moderaten Annicka Engblom och försvinner hastigt upp för trappan från kaféet.

Liberalen Roger Haddad sitter i ett hörn och trycker. ”Jag försöker hålla mig långt från maktens centrum just i dag”. Det förefaller vara en klok strategi.

Ett pling i min mobil. Förvaltningsrätten underkänner Uppsala kommuns upphandling av reklamfinansierade gatumöbler.

Livet pågår, på gott och ont, även utanför riksdagen.

 

Kakabaveh reser sig. Klockan är strax efter elva och hon ska skriva ut sin förklaring till varför hon ska rädda Morgan Johansson.

Utanför plenisalen hugger pressuppbådet tag i henne. Hur ska du rösta? Kryper regeringen för Turkiet? Ställer du nya krav?

På andra sidan riksdagshusets panoramafönster susar bilar fram och tillbaka på Centralbron under en himmel som har mulnat av allt detta eländiga politiska käbbel.

Kakabaveh har slagit sig ner på en bänk och plockat fram mobilen. Mejl från The Times i London, nyhetsbyrån AP i New York, tyska och franska tidningar. Har du bestämt dig?

Hon är, just i dag, en internationell story.

Jag sätter mig bredvid henne. Frågar om hon ser några principiella problem med att hon som vilde har all denna makt. Borde hon inte ha ställt sin plats till förfogande?

– Det vore ett svek mot alla dem som har röstat på mig.

Två minuter före tolv kommer Morgan Johansson. Reportrar och fotografer knuffas och trängs. Någon välter omkull en skylt som upplyser om plenisalens förhållningsregler.

Justitieministern går förbi utan att säga ett ord.

Han är huvudperson i ett elände som väljarna inte har bett om och som utan svårigheter hade gått att undvika.

Högern kunde ha tagit ansvar och struntat att spela ut missnöjeskortet några månader före valet, med krig i Europa och en ansökan till Nato inlämnad.

Statsministern kunde ha valt ett annat alternativ än att göra situationen ännu allvarligare med sitt hot om att regeringen avgår.

 

Vinnare är endast Amineh Kakabaveh, som de senaste dagarna har genererat rubriker i New York, Paris och Tokyo.

Nu står hon i riksdagens talarstol och säger att ingen annan justitieminister har gjort så mycket mot hedersförtryck som Morgan Johansson.

Klockan 13.02, efter en timmes tråkig debatt, är det äntligen dags för votering. Mot all förmodan lyckas samtliga riksdagsledamöter trycka på rätt knapp.

Johansson lämnar kammaren, svarar inte på journalisters frågor och går omgiven av sin stab med raska steg nerför en trappa.

Kakabaveh, reportrarna bryr sig inte längre om henne, springer efter, ropar "Mååååååårgan", kommer ifatt, ger justitieministern en kram.

En patetisk föreställning är över.

Följ ämnen
Nato