Kina gjorde allt för att stoppa tortyr-rapporten

Till slut släppte FN rapporten som slår fast att anklagelserna om tortyr av den muslimska minoriteten i Xinjiang-provinsen i Kina är trovärdiga och kan utgöra brott mot mänskligheten.

En rapport som Kinas ledning gjort allt i sin makt för att stoppa.

För demokrati och mänskliga rättigheter var det viktigt att de inte lyckades.

Man kan ana det dramatiska spelet bakom rapporten i det faktum att den publicerades strax före midnatt, bara 11 minuter innan Michelle Bachelets förordnande som FN:s högkommisarie för mänskliga rättigheter gick ut.

Rapporten slår fast att Kina kan ha gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten när man internerat delar av den uiguriska befolkningen i Kinas jättelika västra provins i omskolningsläger. I vilket fall rör det sig om mycket allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Till grund för anklagelserna ligger bland annat intervjuer med 26 uigurer som suttit i lägren.

De har vittnat om tortyr med elbatonger, långa perioder i isoleringscell, sexuella övergrepp och tvångssterilisering.
I många fall har de förts bort utan att anhöriga haft en aning om vad som hänt med dem eller vart de förts.

Säkerhetspersonal patrullerar gatorna i staden Kashgar i Xinjiang-provinsen. Arkivbild.

Anklagelser om övergrepp i den här delen av Kina är inte nya. Men att FN står bakom rapporten ger extra tyngd till slutsatserna.

Kina fortsätter dock att slå ifrån sig. Peking hävdar att rapporten "är orkestrerad av USA och ett litet antal västländer" och att den är "baserad på desinformation och lögner".

Kina erkänner att en del av den muslimska befolkningen i Xinjiang har placerats i vad man kallar omskolningsläger. Kina säger att det handlar om att motverka radikalisering och terrorism i området.

Tvångssterilisering

Men det verkar handla lika mycket om att se till att den uiguriska minoritetsbefolkningen inte växer.

Tvångssterilisering eller tvång att sätta in spiral för de muslimska kvinnorna är två medel som kommunistregimen använder.

FN-rapporten skulle egentligen ha lagts fram för ett år sedan men efter kinesiska påtryckningar sköt Michelle Bachelet, tidigare Chiles president, på offentliggörandet.

Kina har också pressat ett antal länder som är beroende av kinesisk handel och bistånd, att skriva till FN och begära att rapporten stoppas.

Michelle Bachelet lämnar posten som FN:s människorättschef. Arkivbild.

Det visar hur känslig den här frågan är för Kina. Peking hävdar ständigt principen om att ingen får lägga sig i andra länder inre angelägenheter och att varje land ska ha rätt att ha sin syn på mänskliga rättigheter.

Det går dock rakt emot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som antogs av generalförsamlingen 1948 och som även Kina skrivit under på. Därför svider kritiken i FN-rapporten extra mycket.

Det visar inte minst det faktum att den kinesiska ledningen så fort Bachletts 48-sidiga rapport publicerades offentliggjorde en egen motrapport som omfattar 131 sidor.

Struntar i avtal

FN-rapporten kräver att Kina friger människor som är internerade och att man omedelbart informerar anhöriga om var deras nära och kära finns.

Det är knappast troligt att Kina kommer att följa den uppmaningen.

FN-rapporten är ytterligare ett exempel på hur president Xi Jinping allt oftare hamnar på kollisionskurs med västvärlden.

I takt med att Kina kraftigt stärker sin ekonomiska, politiska och militära makt anser regimen i Peking att de kan strunta i de internationella regelverk som de själva undertecknat.

Kinas president Xi Jinping.

1997 skrev man på ett avtal som garanterade att Hongkong skulle få bevara sitt brittiska rättsystem och sina demokratiska fri- och rättigheter till åtminstone 2047. Trots det har Peking stiftat en säkerhetslag som i princip upphäver alla Hongkong rättigheter.

Lägg till det konflikten om Taiwan där Kina efter den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök på ön kraftigt trappat upp sina militära aktivitet runt Taiwan. Så till den grad att den taiweanesiska militären häromdagen sköt varningsskott mot kinesiska drönare som trängt in över öns territorium.

Konflikten mellan den liberala världen och Kina ser bara ut att växa framöver. På alla områden.