917 fler poliser – efter fyra år

Storsatsningens magra resultat

Polisen är långt ifrån målet på 10 000 nyanställda.

Storsatsningen på 10 000 fler anställda inom polisen har hittills lett till 917 fler poliser.

Medan de civilanställda under samma period ökat med nära 4 000.


I ett pressmeddelande är inrikesminister Mikael Damberg (S) närmast lyrisk. Rekordmånga anställda anställda i svensk polis utropade han.

Det är säkert rätt. Enligt polisens årsredovisning för förra året, den senast tillgängliga, var det vid årsskiftet knappt 34 000 anställda inom polisen. Av dem var 62 procent poliser och resten civilanställda. Målet i en prognos från 2018 är är målet enligt polisen att 70 procent av de anställda ska vara poliser och 30 procent civila.


Under den första halvan av de åtta år som i slutet av 2024 ska leda till 10 000 fler anställda inom polisen har följande hänt:

  • Antalet anställda inom polisväsendet har ökat med drygt 4 000 personer till knappt 34 000. Det motsvarar en ökning med 14 procent.
  • Under samma tid har antalet poliser ökat med 917 personer eller 4,5 procent.
  • Antalet civilanställda har ökat med nära 4 000 eller 44 procent.

I prognosen från 2018 angav polismyndigheten att den skulle behöva anställa 13 000 poliser och 5 000 civila för att nå målet, 10 000 fler polisanställda.


När det gäller de civilanställda ligger målet alltså inom räckhåll. Medan knappt en trettondel av de poliser som krävs för att nå målet hittills anställts. Det ser med andra ord mörkt ut ut, trots Mikael Dambergs verbala glädjeutbrott. Man skulle till och med kunna säga riktigt dystert.

Enligt polisen är ”utmaningarna” flera. Det gäller inte bara att få fler att söka till polisutbildningarna. Utan också att få dem antagna. Samt att locka tillbaka personer som lämnat polisyrket, framför allt genom bättre arbetsvillkor.


Enligt en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, har det dödliga skjutvapenvåldet ökat i Sverige sedan mitten av 00-talet. I övriga Europa har det minskat.

Ökningen av det grova våldet var en orsak till storsatsningen på fler anställda i polisen. En annan att lag och ordning är en av de frågor som väljarna gett högst prioritet under lång tid.


Det fanns alltså både praktiska och valtaktiska skäl till kursomläggningen.

Men i halvtid måste man konstatera att den hittills inte har lyckats.

  • Andelen poliser bland polismyndighetens anställda är för låg.
  • Det finns i dag bara 917 fler poliser än det gjorde i slutet av 2016.

Alltid något. Men inte tillräckligt. Och inte heller särskilt imponerande. Eller?

Fem saker att hålla koll på i veckan

Obehaglig rapport

Under måndagen vänts FN:s klimatpanel IPCC presentera sin nya rapport. Den är ett tungt dokument inför det stora klimatmötet i Glasgow i november. Med tanke på tillståndet i klimatet kan man förvänta sig skrämmande läsning. Tvågradersmålet tycks ligg längre bort än för fem år sedan.

Tomt i kalendern

Riksdagskalendern ger en vink om hur oerhört händelsefattig svensk politik är just nu. Där finns ingenting, absolut ingenting, antecknat för veckan som kommer. Nästa år är det val och ledamöter och andra höga politiker tar chansen till sommarlov i år. Näsa år blir det inget.

Vad säger börsen?

Två rapporter som kan påverka den lättskrämda börsen presenteras i början av veckan. Den en är Arbetsförmedlingens statistik över arbetssökande. Den andra är mäklarstatistik för bostäder. Under förra månaden hejdades den närmat hysteriska ökningen av priser på framför allt småhus.

Anders Tegnell.

Tegnell är tillbaka

Folkhälsomyndigheten och de andra myndigheternas gemensamma presskonferens har i år tagit uppehåll under sommaren. Men på torsdag är det dags för Anders Tegnell och de andra att lägga ut texten om smittläget i landet. Särskilt intressant med tanke på deltavariantens snabba framfart.

Pride på båda sidor

World Pride sparkar igång på fredag och äger rum på båda sidor om sundet, både i Malmö och Köpenhamn. Förutom den rent politiska manifestationen och festen kan man se det som en återgång till normaliteten, tiden före corona. I alla fall nästan. Vi hoppas på givande dagar.

Veckans citat

”Ja, jag tror att pengarna talar sitt tydliga språk”.

Nyamko Sabuni (L) vill att EU ska ta i med hårdhandskarna mot Ungern och Polen