Nu sänks skatten med lånade pengar

För tio år sedan hade det varit som vanligt för S

​För tio år sedan hade man inte trott sina öron om Socialdemokraterna hade sänkt skatten för lånade pengar.​

Men i dag, när budgetförslaget för nästa år presenteras för riksdagen, föreslår de just det.

Tiderna förändras, kan man säga.

I dag lägger finansminister Magdalena Andersson (S) förslaget till nästa års statsbudget på riksdagens bord.

D​et är på många sätt en ovanlig skapelse. Det är den andra ordinarie statsbudgeten som regeringen lägger fram tillsammans med sina stödpartier, Centern och Liberalerna.

Fokus är helt annat än för ett år sedan, i januaripartiernas förstlingsverk.

Nu ligger hela fokuset på att bekämpa coronakrisens alla facetter, från sjukvård och vaccin till företagsstöd. I september förra året hade viruset inte ens upptäckts, nu topprider det hela världen.

Det är dessutom en mer massiv satsning än normalt. Eller, för att uttrycka sig som statsminister Stefan Löfven (S) gjorde om ett del förslag, en ”sjujäkla” satsning, på att få Sverige på fötter igen efter den akuta krisen. Totalt ökar utgifterna med över hundra miljarder kronor.

Det som också gör den här budgeten speciell är att en socialdemokratiskt ledd regering föreslår att skatterna sänks med lånade pengar. Staten måste låna för att klara alla nya utgifter.

Enligt Riksgäldskontorets prognos blir budgetunderskottet nästa år 76 miljarder kronor. Men som andel av bruttonationalprodukten. BNP; minskar hela den offentliga sektorns skuld marginellt enligt Magdalena Anderssons finansdepartement.

För tio år sedan hade det varit en omöjlighet. I valrörelsen 2014 var det ett av den dåvarande oppositionsledaren Löfvens paradargument mot regeringen Reinfeldt. Att de sänkte skatten med lånade pengar.

Men tiderna förändras och regeringen har inte bara haft coronakrisen att ta hänsyn till utan också det som står i kontraktet med Centern och Liberalerna, Januariavtalet. De måste hålla sina samarbetspartners på gott humör.

Planen är att de statliga skatterna sänks med omkring 30 miljarder kronor nästa år. Av det omfattar nära hälften, 13,5 miljarder kronor sänkta inkomstskatter med upp till 1 500 kronor per år i lägre inkomstlägen. Tanken är att de ska gå till konsumtion, det vill säga i slutänden ge jobb.

Den andra stora posten innefattar sänkta arbetsgivaravgifter för unga, under 24 år. Det är en gammal käpphäst från Centern som dock har omdiskuterade effekter. Ger det jobb eller inte?

I övrigt ligger kursen från de tio ändringsbudgetar som samarbetspartierna presenterat sedan coronautbrottet i mars. Det är mer pengar till kommunerna, regionerna och vården.

Statsbidragen till kommuner och regioner ökar med ytterligare 10 miljarder kronor utöver de 12,5 som avsatts tidigare.

Statsbidragen till äldreomsorgen ökar permanent med fyra miljarder om året och ännu fler ska få möjlighet att vidareutbilda sig inom vårdyrken medan de är anställda.

Politiskt intressant är utvecklingen av samarbetet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och de forna allianspartierna Centern och Liberalerna.

De har stått sida vid sida under hela krisen, dag som natt, liberala tjänstemän har tagit plats i regeringskansliet. Det är svårt att se att detta samarbete inte skulle fortsätta på andra sidan nästa val.

De har samarbetat under den svåraste krisen i Sveriges moderna historia och sånt svetsar samman människor. Också på det personliga planet vilket inte är att förakta, inte heller i politiken.

Men för närvarande uppgår de fyra partiernas väljarstöd enligt Aftonbladet/Demoskop till drygt 41 procent. Medan stödet för de tre oppositionspartierna på högerflanken, M, KD och SD, är drygt 49 procent.

De fyra samarbetspartierna kanske alltså inte får möjlighet att fortsätta sitt kompanjonskap, i alla fall inte i regeringsställning. Även om de själva är nöjda med utfallet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.