Hur troligt är ett åtal mot Trump?

Vittnesmål efter vittnesmål har visat att Donald Trump visste att han förlorat valet men ändå försökte hänga sig kvar vid makten genom en statskupp.

Åtal för dessa uppenbara brott att försöka bedra det amerikanska folket borde vara givet.

Men politiska skäl gör att justitiedepartementet tvekar trots den signal det sänder till framtida presidenter.

”Redan nu står det klart att vittnesmålen så här långt varit förödande för ex-presidenten.”

Kongressens särskilda kommitté som granskat händelserna kring stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året tar nu några veckors paus innan de sista förhören genomförs.

Men redan nu står det klart att vittnesmålen så här långt varit förödande för ex-presidenten. Den skarpa bild som framträder är att Trump inte trodde han vunnit valet.

Däremot struntade han i att lyssna till alla medarbetare som försökte förklara för honom att inget fusk förekommit, därför att han vägrade acceptera att han förlorat.

Trumps oro märks inte minst på hans våldsamma reaktioner på vad Cassidy Hutchinson, medarbetare till Trumps dåvarande stabschef Mark Meadows avslöjade om presidentens uppträdande den 6 januari.

Trump formligen öser sin ilska och förolämpningar över henne och anklagar Hutchinson för att ljuga.
Han vet att hans chanser att ställa upp i presidentvalet 2024 kan ha krossats av hennes vittnesmål.

Hon redogjorde bland annat för hur Trump beordrade att metalldetektorer skulle tas bort trots att han visste att många av hans anhängare var beväpnade.

– De är inte här för att skada mig, var presidentens motivering, enligt Hutchinson.

Därigenom bidrog han till den våldsamma stormningen.

Tappat fattningen

Cassidy Hutchinson gav också en förödande bild av en president som helt förlorat fattningen. Han försökte ta över ratten när Secret service vägrade köra honom till Kapitolium den 6 januari och han kastade lunchen i väggen när hans justitieminister William Barr slog fast att det inte förekommit något valfusk.

Just de sakerna är mer ett prov på katastrofalt dåligt omdöme än brott – men det råder ingen tvekan om att hot om åtal hänger över Trump som ett mörkt svart moln.
Justitiedepartementet följer förhören noga och gör också sina egna undersökningar. Det är Bidens justitieminister Merrick Garland som ytterst är den som beslutar om det blir något åtal.

Han har en svår sits.

Det är uppenbart för alla att Donald Trump på en rad olika sätt försökte frånta Joe Biden segern i presidentvalet 2020. Han pressade lokala företrädare i de avgörande delstaterna att ”hitta” röster som skulle ge honom segern. Han kallade sina anhängare till den amerikanska huvudstaden i syfte att förhindra att valresultatet ratificerades i kongressen. Han försökte tvinga sin egen vicepresident att bryta mot grundlagen och uppviglade till attacken mot Kapitolium.

”Cassidy Hutchinson gav en förödande bild av en president som helt förlorat fattningen.”

Plikt att åtala

Det borde med andra ord vara den amerikanska statens plikt att åtala Trump. Ändå tyder mycket på att justitiedepartementet tvekar. Inte för att de inte tycker att Trump brutit mot lagen utan av politiska hänsyn.

I november är det mellanårsval till kongressen. Risken är mycket stor att demokraterna förlorar sin majoritet i en eller båda kongressens kamrar. Två år senare är det presidentval, ett val där Trump hotar att ställa upp igen. Demokraterna fruktar att ett åtal rentav kan hjälpa Trump att vinna valet genom att göra hans anhängare extra motiverade att rösta.

Trump har dessutom redan en gång friats från anklagelserna i en riksrätt. Det är visserligen en politisk rättegång men det vore ändå något oerhört att i efterhand åtala en amerikansk president för vad han gjort under sin ämbetsperiod.

I den andra vågskålen ligger konsekvenserna om man låter bli att åtala. Signalen till framtida presidenter riskerar då att bli att de kan göra vad som helst och ändå stå över lagen.

Vi lär inte få se något beslut i åtalsfrågan förrän kongresskommittén avslutat sina förhör i juli. Hur lång tid det sedan tar innan besked kommer är oklart.

Vore förödande för demokratin

Fortfarande hoppas justitiedepartementet att de offentliga förhör som hittills hållits ska locka nya vittnen att våga berätta om president Trumps agerande. Fortfarande är det en rad nyckelpersoner som vägrat vittna eller som i förhör hänvisat till grundlagens femte tillägg som ger dem rätt att tiga. Men många av dem riskerar själva åtal på grund av de uppgifter som kommit fram i de offentliga utfrågningarna. Vilket möjligen kan locka dem att samarbeta.

Ju mer seniora medarbetare som vittnar mot Trump desto större chans för en fällande dom.

Mardrömmen vore om Trump åtalas men frias.

Det vore förödande för den amerikanska demokratin om Trump kunde gå fri efter sitt agerande efter valförlusten. Men det finns också en fruktan för att ett åtal ska splittra det redan hårt polariserade USA ännu mer.