Mejla

Wolfgang Hansson

Bidens inte så hemliga vapen

KOLUMNISTER

MIAMI, FLORIDA. Bidens nya vapen är inte hemligt men inte desto mindre kraftfullt.

Men att förre presidenten Barack Obama kliver in som draglok i kampanjen behöver inte enbart vara av godo.

Det är exempelvis ofrånkomligt att dra paralleller mellan den oerhört dynamiske Obama och den rätt sävlige Joe Biden, 77. Den jämförelsen utfaller inte per automatik till Bidens fördel.

Men Obama fungerar också som en väckarklocka för det amerikanska folket.

Att lyssna på ex-presidenten är som att kastas tillbaka till vad som nu framstår som en svunnen tid. En tid då USA:s president uppträdde som en statsman istället för en självupptagen reality-stjärna. En tid då presidenten inte retweetade märkliga konspirationsteorier.

En tid då vissa oskrivna regler gällde inom politiken och meningsmotståndare behandlade varandra med viss respekt.

Barack Obama kliver in som draglok i kampanjen.

Foto: MATT SLOCUM

Det är faktiskt bara knappt fyra år sedan fast det känns som en evighet.

Både i ordvalet och i sitt kroppsspråk visade Obama i sitt tal i Philadelphia häromdagen, som var hans första riktiga insats för Biden, att det USA upplevt de senaste fyra åren inte är normalt.

Jag är övertygad om att många amerikaner för ett ögonblick vaknade upp ur den hat - och kaosbubbla de befinner sig i. Dock inte nödvändigtvis de väljare som Biden behöver övertyga för att vinna.

Bit för bit plockade Obama i sär Trumps idealbild av sig själv som den perfekte presidenten.

Uppenbara lögner

De dagliga, uppenbara lögnerna. Förolämpningarna av motståndare och forna vänner.
Inkompetensen i hanteringen av coronapandmin där Trump vill beröva 20 miljoner amerikaner sin sjukförsäkring mitt under en pågående pandemi bara för att han inte står ut med att låta en av Obamas stora framgångar vara kvar.

Obamas första tal var den mest välformulerade avrättningen av Donald Trumps presidenttid som jag hört till dags dato och jag förmodar att han kommer att upprepa stora delar av den när han i dag ska försöka hjälpa Joe Biden att vinna Florida.

Men för all sin energi och verbala briljans är det ändå inte säkert att Obamas deltagande i kampanjen kommer att göra så stor skillnad.

Att USA valde Donald Trump berodde delvis på att landet haft sina första svarta president i åtta år. Många amerikanerna stod inte ut med det och hos dem väcktes fruktan för att de vitas dominans är på väg att försvinna.

Trump var bland annat en reaktion på Obama.

Då är det inte säkert att Obama är rätt person att få Biden över mållinjen den 3 november. Han lyckades inte med Hillary Clinton så ställningen Trump-Obama är 1-0.
På ett sätt kanske han ändå kan göra skillnad.

Att få svarta och andra minoriteter att verkligen gå och rösta blir en oerhört viktig faktor för utgången. Biden är visserligen populär hos många svarta väljare men om det är någon som kan få dem att resa sig ur stolen och gå till vallokalen så är det Barack Obama och hans hustru Michelle.

Dåvarande presidenten Barack Obama med nuvarande presidentkandidaten Joe Biden.

Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

Fångar med rösträtt

Det kan räcka med att han lyckas få ut några tusen extra väljare. Det här valet kommer att vinnas av den som är bäst att få sina egna väljare att verkligen pallra sig iväg till vallokalen eller lägga sin poströst på brevlådan.

Det är ingen slump att Obama började i Pennsylvania och nu fortsätter till Florida. Båda är vågmästarstater som Trump vann knappt i valet 2016.

För Biden är det symboliskt viktigt att vinna Pennsylvania eftersom han ser det som sin hemstat.

Florida är viktigt eftersom delstaten ger vinnaren 29 elektorsröster. Trump är närmast piskad att vinna Florida för att ha en chans att bli president. Kan Obama få vågskålen där att tippa över till Biden så har han gjort en avgörande insats.

I år finns en extra faktor i spel. Ett antal hundratusen tidigare fångar har återfått sin rösträtt. Det är oklart hur många av dem som kommer att rösta men med tanke på hur jämt det brukar vara kan det räcka med några tiotusen för att ge Biden segern.

Bland de före detta fångarna dominerar svarta och andra minoriteter som tenderar att oftare rösta demokratiskt än republikanskt.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Fynd i skåpbil – misstänker mordplan mot Joe Biden

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Joe Biden

Donald Trump

Amerikansk politik

Barack Obama

Florida

Pennsylvania