USA gjorde inget tydligt vägval

Det blev jämnt mellan förnuft och galenskap

Många hoppades att USA ​skulle göra​ ett tydligt vägval.

Det gjorde inte de amerikanska väljarna.

Det är olyckligt för världen – och för Sverige.

När jag skriver det här är presidentvalet i USA inte klart och ser inte ut att bli det förrän efter långdragna rättsprocesser.

Men trots det kan man redan nu säga att det tydliga vägval som många hade hoppats att USA skulle göra inte blev av. Valet ser ut att bli mycket jämnt.

USA:s förra First lady, Michelle Obama, sade inför valet att man skulle behandla det som om livet hängde på det.

Dramatiskt. Men många amerikanska väljare tycks ha delat hennes bedömning. Hundra miljoner förtidsröstade, valdeltagandet ser ut att bli rekordhögt.

Men vägvalet som många hoppades på inte blev av – inte i väljarkåren i alla fall.

USA:s president Donald Trump.

På president nivå kan det däremot fortfarande bli en förändring beroende på vem som till sist tar hem vinsten, Donald Trump eller Joe Biden.

Historikern, författaren och akademiledamoten Peter Englund jämför dagens politiska läge med det tidiga 1930-talet.

Osäkerheten är stor (och har varit sedan finanskrisen nedstoppade världsekonomin 2008) auktoritära och nationalistiska politiska rörelser får luft under vingarna. Hitler vann valet i Tyskland 1933 och gjorde sedan snabbt om landet till en diktatur.

Sittande president i Washington, Donald Trump, har varit en tydlig exponent för de nya nationalistiska och auktoritära strömningarna.

Invandringen till USA ska begränsas eller helt strypas. Den så kallade muren mot Mexiko är det tydligaste exemplet.

Han är emot internationellt samarbete och hittar på olika förklaringar till att USA lämnar. Det handlar bland annat om världshälsoorganisationen WHO, handelsavtalet TTIP med EU och det globala avtalet om att minska utsläppen av växthusgaser, det så kallade Parisavtalet. America first, som Trump skulle säga. Andra kan slänga sig i väggen.

Men det handlar också om förakt för kunskap, sanning och vetenskap.

Trump har nedmonterat viktiga forskningscentra i USA och bland annat förbjudit att man i orkanvarningarna får ange klimatförändringarna som en bidragande orsak till den förödande blåsten.

Trump har till och från också negligerat allvaret i coronapandemin och förefaller mer oroad över de ekonomiska konsekvenser än de hittills drygt 230 000 döda amerikanerna.

Hans ytterst fria inställning till fakta är en annan punkt. Redan innan valet ens var nära att vara färdigräknat lovade Trump sina anhängare at låta domstolen avgöra utgången.

På vilka grunder? Det sade han såklart inte. Eftersom det än så länge inte finns några.

Det var det här vägvalet handlade om. Vissa skulle säga att förnuft ställdes mot galenskap i det amerikanska presidentvalet.

Men amerikanerna gjorde alltså inget tydligt val mellan ytterligheterna. De bland världens ledare, forskare, medborgare och journalister som ville se att trenden var bruten fick se sig snuvade. De som hoppades få se tecken på att tiden för Orban, Kaczyński och andra närmar sig sitt slut får fortsätta hoppas.

För världen vore det olyckligt om valet slutar med att Donald Trump sitter kvar i Vita huset. Fler auktoritära och nationalistiska partier skulle hitta näring i världens mest inflytelserika huvudstad.

Det skulle också vara olyckligt för Sverige, ett litet exportberoende land i norra utkanten av Europa. USA är i dag en av våra viktigaste exportmarknader. Men vad är det som säger att Trump tycker att det ska bestå?

Världen har aldrig mått bättre än då samarbete och fri handel fungerat. Trump är misstänksam, för att inte säga direkt fientlig, mot båda.

KD-ledaren Ebba Busch sade i morse att det amerikanska valet är en effekt av att politiken inte ser samma verklighet som väljarna.

Det kan hon ha rätt i. Men den utvecklingen behöver vi tyvärr inte gå till andra sidan Atlanten för att upptäcka. Den finns här också.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.