Budskapet är enkelt - strunta i coronaråden

Det är beskedet från Eliasson och andra

​Det budskap som ledande personer i statsapparaten sänder ut är enkelt.

Coronarestriktioner i all ära. Men man kan tolka dem lite som man vill. Det är inte så noga.

Jag vet inte riktigt vad man ska säga. Sorgligt? Omdömeslöst? Eller bara otroligt klumpigt.

​Tio dagar före julafton skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Folkhälsomyndigheten ut ett sms till alla svenska mobilabonnenter.

De ville påminna om nya skärpta restriktioner och rekommenderar att man uppdaterade sig genom att inhämta det senaste på sajten krisinformation.se. ​

Där stod bland annat att man ska försöka att inte resa till andra platser. Om man ändå gör det ska man inte träffa andra än dem man reste med. Reskamraterna alltså, inga andra.

Flyg finns över huvud taget inte med bland de nämnda transportsätten, så långsökt var det. Gick det inte att platsboka biljett på tåg eller buss skulle man helst åka bil.

Bara några dagar senare satte sig MSB:s chef Dan Eliasson på flyget till Gran Canaria för att fira jul med sin dotter som vistas där.

Eliasson har ett digert cv. Han har varit statssekreterare på justitiedepartementet, hos dåvarande justitieminister Thomas Bodström (S). Han har varit chef för Migrationsverket, rikspolischef, chef för Försäkringskassan. I vid bemärkelse har han alltså sysslat med säkerhet under nästan hela sitt yrkesliv.

Men trots det, och trots sms:et till hela svenska folket, tyckte han alltså att han kunde åka ett par veckor till Kanarieöarna över jul. I sammanhanget kan man påminna sig om att UD säger att man tar på sig ett mycket stort ansvar om man åker utomlands i dessa dagar. Man vet helt enkelt inte när man kommer hem. Lokala restriktioner kan slå till lika oväntat som snabbt.

Eliasson förklarade att hans resa var ”nödvändig”. Jaså. Jag känner många som anstått resor av liknande typ. Just för att de inte varit nödvändiga.

Hans resa, och förklaring till den, adderar till andra oavsiktliga budskap från ledande företrädare för statsapparaten.

Stefan Löfven i köpcentret Gallerian i Stockholm.

Stefan Löfven uträttade ett ärende i ett köpcentrum trots att han ägnat hela hösten åt att förmana oss att inte slarva utan följa coronaråden strikt. En av dem är att undvika just köpcentrum.

Morgan Johansson, justitieminister (S), passade på att shoppa lite under den mellandagsrea Löfven och Folkhälsomyndighetens chef helst hade velat ställa in. För att nämna några exempel.

Man brukar säga att barn inte gör som man säger utan som man gör. Detsamma gäller sannolikt vuxna.

Det samlade budskapet till svenska folket är alltså inte bara den information som sms:et ville sprida för drygt två veckor sedan.

Det är i stället att man kan göra lite som man vill. Reglerna kan tolkas på det sätt man finner mest önskvärt. Eller minst på tvärs med de egna önskemålen.

Var det avsikten? Självklart inte. Är det bra? Svaret är ett lika självklart nej, även på den frågan.

Stefan Löfven och Dan Eliasson under en pressträff om coronaviruset i mars.

Det kan vara så att Eliasson, Löfven och de andra bara varit otroligt klantiga. Men det kan också vara så att de tänker som många andra tyvärr gör - att råden inte riktigt gäller dem. Att de åker i en gräddfil.

Det vore förödande. Tills dess en stor majoritet av oss är vaccinerade mot covid-19, inte bara en utan två gånger, är det socialt avstånd som gäller. Inget annat verkar hjälpa mot smittspridningen.

Hans Wallmark (M) krishanterade under söndagen redan innan krisen utbrutit för hans del. Han bad om ursäkt på sociala medier för att han åkt till Kanarieöarna över jul.

Wallmark är riksdagsledamot. Han är också ordförande i utrikesutskottet. Ursäkter är visserligen bra, men ännu bättre är att tänka efter före. Vilket han alltså inte heller gjorde.

Under de närmaste veckorna och månaderna kommer det att komma nya presskonferenser, nya råd och nya restriktioner. Om en vecka träder den nya, tillfälliga pandemilagen i kraft som ger regeringen möjlighet att exempelvis stänga köpcentra och gallerior.

Men med vilken tyngd kommer nya kärva budskap att tas emot av medborgarna? I värsta fall med ett hånskratt. I bästa fall bara med väsentligt lägre trovärdighet än före julhandeln och Kanarieresorna. Jag känner mig själv lite rebellisk, faktiskt.

Fotnot: Jo, jag har lämnat hemmaregionen två gånger sedan i mars. En endagstur till Sala, och två dagar till Uppsala. Båda resorna företogs på tomma tåg. Övernattning på tomt hotell. En annan gäst i frukostmatsalen.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.