Så slutar det om Kina invaderar Taiwan

Om Kina skulle invadera Taiwan går det inte att som i Ukraina successivt skicka fler och tyngre vapen för att hjälpa önationen. USA och väst måste beväpna Taiwan innan en kinesisk invasion sker.

Gör man det blir det mycket svårt för Kina att lyckas ockupera ön. Men kostnaderna för ett krig skulle bli skyhöga för alla iblandade.

Teoretiska krigsspel har sina begränsningar. Men i brist på det verkliga kriget går det att testa ett antal olika scenarior.

Det har den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, CSIS, gjort när det gäller Taiwan.

I en färsk rapport framgår att man provat 24 olika scenarior i ett läge där Kina militärt försöker invadera Taiwan år 2026.

De goda nyheterna är att Taiwan i samtliga dessa lyckas bevara sin status som en egen nation.

De dåliga nyheterna är att det sker till ett oerhört högt pris för alla inblandade, inklusive stormakterna Kina och USA.

Att frågan om en kinesisk invasion överhuvudtaget finns på bordet beror på två saker.

  • Kina har den senaste tiden på ett dramatiskt sätt trappat upp sina militärövningar i Taiwans närhet där man övar på en invasion och försöker pressa den demokratiska önationen genom aggressiva intrång i Taiwans luftförsvarszon.

Detta samtidigt som Kinas ledare Xi Jinping lovar att ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet, med våld om så krävs.

 Soldater poserar med en taiwanesisk flagga den 11 januari, efter en beredskapsövning som simulerar försvaret mot Pekings militära intrång. Kina förnyade under onsdagen sina hot om att attackera Taiwan och varnade för att utländska politiker som interagerar med den självstyrande ön ”leker med elden”.

Biden ångrar

  • Rysslands invasion av Ukraina visar att diktatoriska stormakter mycket väl kan ge sig på sina fredliga grannar utan annan anledning än att uppnå sina imperialistiska syften.

I både Ryssland och Kina finns starka nationalistiska strömningar som gör att det uppenbarligen går att trumma upp ett visst folkligt stöd för den här typen av militära äventyr.

USA och väst måste därför förbereda sig för ett scenario där Xi Jinping precis som Vladimir Putin gör allvar att sitt hot.
I ett försök att avskräcka Xi Jinping har president Joe Biden det senaste året vid tre tillfällen sagt att USA kommer att försvara Taiwan ifall Kina attackerar. Detta trots att USA:s officiella linje är att Kina ska sväva i ovisshet i den frågan.

Joe Biden välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset i Washington, onsdagen den 21 december 2022.

Kanske ångrar Biden att han inte på ett mer tydligt sätt försökte varna Putin för att invadera Ukraina.

Gällande Rysslands krig har USA och Europa gradvis ändrat sin inställning. Från att i början ge mycket begränsad militär hjälp till att i dag skicka avancerade vapensystem till Ukraina som hjälpt landet att stå emot den ryska krigsmaskinen.

Den taktiken kommer inte att fungera i Taiwan, enligt CSIS krigsspelscenarier.

Militärövning i Taiwan under onsdagen 11 januari.

Stora förluster

Istället drar deras experter slutsatsen att USA och andra allierade redan långt före en kinesisk invasion måste förse Taiwan med nödvändiga vapen. När kriget väl är igång kommer det inte att gå.

I motsats till i Ukraina måste USA och andra omedelbart sätta in trupper för att stoppa Kina. Det går inte att sitta på sidlinjen och titta på och komma med enstaka hurrarop.

Det innebär att insatserna för att stoppa en kinesisk invasion blir mycket höga. CSIS räknar med att 3 200 amerikanska soldater stupar under krigets första tre veckor. Det är mer än hälften av USA:s förluster under 20 år av krig i Irak och Afghanistan. USA förlorar två hangarfartyg och ett stort antal andra krigsfartyg.

Kina förlorar 10 000 man och stora delar av deras moderna flotta kommer att slås ut. Även Taiwan lider givetvis stora förluster.

Men i alla de 24 krigsscenarior som CSIS spelar upp så lyckas Taiwan bevara sitt oberoende. Kinas aggression misslyckas. Förutsatt att USA omedelbart kommer till undsättning. Utan amerikansk hjälp tar Kina Taiwan inom tre månader.

De ökade spänningarna mellan Kina och Taiwan kan utvecklas till nästa stora internationella kris.

Ställs mot varandra

Verkligheten har lärt oss att krigsspel är en sak och de verkliga utfallet en annan. I Ukraina trodde så gott som alla att den ukrainska armén skulle vara chanslös. Nu har kriget pågått i över tio månader och det är inte helt osannolikt att Ukraina kan gå segrande ur kriget.

Än så länge har en direkt stormaktskonfrontation mellan Ryssland och USA kunnat undvikas.

Om Kina invaderar Taiwan blir det omöjligt. Ifall USA håller sitt löfte att försvara Taiwan ställs amerikanska och kinesiska styrkor omedelbart direkt mot varandra.

Lägg till det att Kina förlorar sin livsviktiga export till väst.
Det i sig borde vara tillräckligt för att övertyga Xi Jinping att det inte är värt priset. Men precis så resonerade omvärlden när Putins trupper byggdes upp på gränsen till Ukraina.

Ändå gjorde Putin det otänkbara.

Vad gör Xi när han känner att han måste infria sitt ”löfte” att införliva Taiwan?