En hop opålitliga fånar

Politikens kortsiktighet försämrar demokratin

Över hela Europa har skogbränder brutit ut till följd av sommarens hetta.

Är klimatet en överlevnadsfråga? Ja, säger de flesta.

Delar politiker i allmänhet den uppfattningen? Ja.

Går de från ord till handling? Nej.

Jag vill kalla den kortsiktighet som präglar dagens politik för ynklig. Just det, ynklig. Det gäller tyvärr inte bara klimatet. Men det är ett bra exempel.

Bevisen för att jorden inte mår bra duggar oroväckande tätt och har så gjort under en längre tid. Förfärlig värmebölja i Indien, en sådan hetta att fåglarna segnade ner och dog när de försökte flyga.

Katastrofal hetta i Portugal, ett land som normalt svalkas av Atlantvindar. 42 grader i Paris redan i juli. 40,2 grader i London, den brittiska regeringen utlyste nationellt nödläge.

”I Sverige sänktes bensinskatten när bränslepriserna gick upp. För alla, även för dem som kan betala soppan till suven.”

 

Men är det orsakerna till detta som inte bara Sveriges utan världens politiker sätter högst upp på dagordningen? Ja, på klimatkonferenser.

Men inte i praktiken. Då tar rädslan över ett möjligen förlorat val överhanden. Det må vara hur det vill med överlevnad, skyfall och hetta. Val ska vinnas. Punkt slut.

I Sverige sänktes bensinskatten med 1:80 litern när bränslepriserna gick upp. För alla, även för dem som kan betala soppan till suven. I Tyskland fick nedläggningshotade kolkraftverk en andra chans.

Här fick kärnkraften plötsligt nytt liv. Inget snack om farligt avfall eller andra säkerhetsproblem. ”En viktig del av vår energimix”, sade statsminister Magdalena Andersson.

Experter över hela världen varnar för att det går för långsamt. 1,5-gradersmålet, som redan det innebär stora obalanser, kommer inte att nås. Men politikerna tycks ha blivit döva.

Jag säger inte att utstakade vägar alltid måste följas. Men då måste de som pekat ut den tala om varför den inte, eller tillfälligt inte, följs. Annars framstår de som – ursäkta mig – babblande, opålitliga fåntrattar.

 

Det fanns en tid då partierna gjorde upp i viktiga frågor. Och då uppgörelserna följdes. Ett utmärkt exempel är Sveriges EU-ansökan. Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) slog sig samman med den folkkära bonden Marit Paulsen, då (S).

Dagens avtal manglas fram i hast under nätter och håller i bästa fall ett par år. Oftast ännu kortare.

Jag har nästan alltid stått upp för politiken. Att göra avväganden kan vara mycket svårt. Men den kortsiktighet, och partiegoism, som präglar dagens politik är farlig. Inte främst för att den leder till att problem gärna skjuts på framtiden.

Utan också för att den undergräver människors förtroende för sina folkvalda. Det har lett till ett för Sverige otänkbart lågt valdeltagande i en lång rad europeiska länder.

En sämre demokrati helt enkelt. Det kommer här också. Om partierna inte skärper sig.

Tories är mitt uppe i den långdragna processen med att utse Boris Johnsons efterträdare.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Boris efterträdare

De brittiska konservativa, tories, är mitt uppe i den mödosamma och långdragna processen med att utse Boris Johnsons efterträdare som partiledare. Han har suttit sedan 2019. Den 5 september ska den avgörande medlemsomröstningen vara klar. 160 000 medlemmar kan rösta.

Rapportflod

En rad storföretag lämnar under denna och nästa vecka sina kvartalsrapporter för andra kvartalet i år. Ericsson gjorde rekordvinst men fick börsen att dyka eftersom investerarna hade hoppas på mer. Vi lever i oroliga tider, även på den ekonomiska fronten.

Regeringsfika

Som traditionen bjuder inviteras media till fika med regeringens tjänstgörande statsråd på torsdag, regeringens ordinarie sammanträdesdag. Aktuella ärenden gås igenom under ledning av regeringens ålderman. Morgan Johansson är den som suttit längst i regeringen av dagens statsråd.

Ny flyktingrapport

I slutet av veckan kommer Migrationsverket med en ny rapport om hur de ser på den aktuella flyktingströmmen till Sverige. Hittills har myndigheten överskattat antalet ukrainare som vill söka sig hit, på kort eller lång sikt. Men kanske ser det annorlunda ut nu? Vem vet.

Duplantis stjärna

Det här handlar om turistpolitik, om att sätta sin ort på kartan. Det är Avesta i södra Dalarna bra på. Ett exempel är ”Walk of fame” på Lilla torget där stavhopparen Armand Duplantis är den senaste stjärnan. Han är jätteglad, Avestaborna är jätteglada liksom de lokala makthavarna.

Veckans citat

”Det är viktigt att göra saker i en takt som människor hinner med i”.

Annika Strandhäll, klimatminister (S). Eller som politikerna törs?

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.