Mejla

Karin Ahlborg

”Klistrat kött finns redan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Skillnaden är att man i dag använder stärkelse

Inga konstigheter ”Redan i dag äter vi kött som klistrats ihop av mindre bitar”, skriver Karin Ahlborg. Schnitzlar, nuggets och smörgåsskinka är bara några exempel. I sommar kanske du kan grilla en importerad klisterbit.
Inga konstigheter ”Redan i dag äter vi kött som klistrats ihop av mindre bitar”, skriver Karin Ahlborg. Schnitzlar, nuggets och smörgåsskinka är bara några exempel. I sommar kanske du kan grilla en importerad klisterbit.

Sverige röstade ja till att tillåta köttklister.

Men bara om varorna märks ordentligt.

Om drygt tre månader kan hoplimmat kött vara verklighet.

På aftonbladet.se svallar känslorna högt över det köttklister som med stor sannolikhet kommer att tilllåtas som tillsats.

Köttklistret är ett högst naturligt ämne, fibrin, som bildas i kroppen när ett protein, fibrinogen, reagerar med ett enzym, trombin.

Livsviktig process

För kroppen är det en livsviktig process som får blodet att koagulera.

Nu kan samma process användas för att limma ihop kött av olika slag till nya former och konsistenser.

Det handlar inte om några nya, syntetiska substanser utan högst desamma som vi redan äter när vi sätter tänderna i en biff.

Och det är inte troligt att fibrinet skulle användas för att sätta ihop små filébitar till en hel filé. Det finns inga problem med avsättningen på de fina delarna av ett djur som filé, biff, entrecôte, kotlett eller skinka.

Men eftersom vi konsumenter ratar resten av slaktkropparna kan det finnas en ren miljövinst med fibrinet. Kan de mindre ädla delarna piggas upp så att vi käkar dem också så skulle vi i Sverige kunna minska köttimporten ganska drastiskt.

I nuläget exporterar vi framdelskött och importerar ännu mer finkött.

Skinka och schnitzlar

Redan i dag äter vi kött som klistrats ihop av mindre bitar. Det finns knappt en smörgåsskinka att köpa som inte är hopklistrade småbitar. Den frysta schnitzeln är hoppressat kött och ingen köpt chicken nugget består av annat än småslamsor kycklingkött.

Skillnaden är att man i dag använder potatismjöl eller någon annan stärkelse för att klistra ihop bitarna.

Att Sverige tillsammans med andra länder trumfat igenom att varorna ska märkas borde garantera att ingen som inte vill behöver äta prima kött, låt vara sammansatt, eftersom tillsatsen inte ska vara tillåten i restaurangkök eller storkök.

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN