Putin ger en bisarr lektion i historieförfalskning

Rysslands ledare Vladimir Putin gav prov på en groteskt förvriden världsbild i sitt tal på segerdagen.

Han försökte intala det ryska folket att det är väst som har startat kriget och att det är Ryssland som är offret.

Ingenting kunde vara längre från sanningen.

Följ ämnen
Ukraina

Firandet var kraftigt nedtonat och över på mindre än en timme. Minst tretusen färre soldater fanns på plats och bara några få stridsvagnar. Inga stridsflygplan flög några formationer på den blå Moskva-himlen. En spekulation är att det kan bero på att Ryssland har nästan all sin militära materiel och personal placerad i Ukraina.

Inslaget med de ”odödliga regementen”, där anhöriga visar upp bilder på sina stupade släktingar under andra världskriget hade tagits bort. Förmodligen för att den ryska ledningen var rädd för att ryssar som är kritiska mot kriget skulle utnyttja tillfället att, trots riskerna, visa upp bilder på anhöriga som dödats i Rysslands krig i Ukraina.

Segerdagen högtidlighålls för att fira Ryssland seger över Nazityskland under andra världskriget. Nu försöker Putin använda den för att legitimera sitt eget styre och locka fram de patriotiska känslorna hos det ryska folket inför kriget i Ukraina.

Putins tal visar att han antingen helt förlorat kontakten med verkligheten eller helt enkelt desperat försöker övertyga den ryska befolkningen med sin propaganda.

I sitt tal hävdade Putin att ”ett verkligt krig har släppts lös mot vårt fosterland” av västvärldens ”otämjda ambitioner” och att Ryssland slåss för sin existens.

Samtidigt hävdade han något motsägelsefullt att Ryssland inte har några fiender och att det enda man eftersträvar är ”en stabil och fredlig framtid”.

Det är ”västvärldens eliter och globalister som försöker provocera fram en konflikt och underblåsa russofobi, nationalism och nynazism”.

Putin under talet.

Plågsamt

Det är nästan fysiskt plågsamt att lyssna till Putins påståenden eftersom de är så totalt verklighetsfrånvända. Ett slags parallellt universum.

Därför förtjänar det än en gång att slås fast är att det var Ryssland som den 24 februari förra året helt oprovocerat invaderade sin granne Ukraina. Detta trots otaliga försök från Europas ledare att avvärja invasionen.

Vid den tidpunkten var Putin full av tillförsikt och trodde att ”den speciella militäroperationen” skulle vara över på en vecka eller två. Därefter skulle Kreml styra i Kiev.

Verkligheten blev den totalt motsatta. Ukraina gjorde motstånd på alla fronter och lyckades få stopp på Rysslands framryckning. I dag har vi ett krig där Ryssland visserligen behärskar några nya delar av södra och östra Ukraina men där fronterna de senaste månaderna stått mer eller mindre stilla men där Rysslands trots det drabbats av mycket stora förluster. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret handlar det om 20 000 döda ryska soldater bara de senaste fem månaderna.

För att inte totalt tappa stöd på hemmaplan måste Putin försöka komma med förklaringar till varför det går så dåligt.

Därför försöker han lögnaktigt få det att framstå som att västvärlden använder Ukraina som en schackpjäs för att förstöra och krossa Ryssland. En helt befängd anklagelse från mannen som startat det största kriget i Europa sedan andra världskriget.

Det blir nästan komiskt när han hävdar att det är västvärlden som försöker förstöra den regelbaserade internationella ordningen när det i verkligheten var Rysslands krav på en ny världsordning som föregick invasionen av Ukraina.

Rädsla för attacker

Under det hjältemodiga andra världskriget som Putin nu försöker anspela på var Ryssland åtminstone delvis offret för en attack. Man försvarade sig. Den här gången är Ryssland angriparen.

I detta finns ingenting hjältemodigt hur Putin än försöker förfalska historien.

Segerdagen föregicks av en stor nervositet i Moskva. En rädsla för att Ukraina på något sätt skulle försöka störa firandet med attacker.

För första gången ställdes den traditionella paraden in i över 20 ryska städer.

För bara någon vecka sedan anklagade Ryssland Ukraina och USA för att ligga bakom ett mordförsök mot Putin. Detta sedan två drönare påstås ha skjutit ner ovanför Kreml.

Ryssarna har dock inte presenterat några bevis för att det rörde sig om ukrainska drönare. Faktum är att vi inte ens vet om det verkligen handlade om en attack eller om det var något iscensatt av Kreml.

”Mordförsöket” och Putins tal visar båda att det i dagens Ryssland är omöjligt att skilja på lögn och sanning.