66,2 år är medelåldern på domarna som inte begrep vad en snippa är

66,2 år.

Det är snittåldern på de fyra manliga domare som hade svårt att begripa vad en snippa är.

Den kvinnliga hovrättsassessor som ville fastslå tingsrättens dom på tre års fängelse för barnvåldtäkt är inte ens hälften så gammal.

Således finns det skäl att misstänka att ålder kan vara en av förklaringarna till den juridiska härdsmälta som Aftonbladet i fredags kunde avslöja.

Tingsrätten dömde en 50-årig man för att två gånger ha våldtagit en 10-årig flicka.

Domstolen ansåg att barnet var trovärdigt då det berättat att mannen förde in ett finger i hennes snippa och i ytterligare ett förhör sa att det var "långt inne".

Dessutom hade flickan med handen visat hur hon menade.

Utöver det hade hon berättat om det inträffade för sin mamma och hennes sambo bara någon timme efter att hon följt med mannen in i ett förråd, en stödbevisning som tingsrätten fäste vikt vid.

Men hovrätten såg annorlunda på saken.

Inte utan möda satte sig domarna och började grubbla över vad flickan egentligen menade med ett ord som snippa.

De plockade fram en ordbok, bläddrade och hittade till slut en förklaring:

"Ett vardagligt uttryck för kvinnans yttre könsorgan”.

Därmed faller åtalet. Mannen frias. Åklagaren anses i och för sig ha bevisat att fingret var inne i snippan, men inte in i ”den kanal som förbinder de yttre könsorganen med livmodern”.

Det kan framstå som en smula märkligt att dessa domare har svårt att fatta vad en snippa är och därför fastnar i semantiska hårklyverier.

Uttrycket har använts som synonym till vagina lokalt sedan 1950-talet och dök upp i en tidningstext första gången på 90-talet innan det i början på 2000-talet slog igenom ordentligt.

2006 tog Svenska Akademien upp ”snippa” i sin ordlista, med förklaringen att det är en benämning på kvinnans könsorgan. (Vem vet, kanske domen hade blivit annorlunda om farbröderna konsulterat SAOL.)

Numera är det detta uttryck som ungar, och för all del även en hel del vuxna, framförallt använder i stället för slida eller någon av alla de synonymer som existerar.

Möjligen kan ålder vare en förklaring till förvirringen.

En av juristdomarna är 68 år och har egentligen gått i pension. Ytterligare en lagfaren domare är 60 medan de två nämndemännen är 75 respektive 62.

Till saken hör att det finns en femte domare i detta mål, som ville fastställa det treåriga fängelsestraffet.

Det är en tillförordnad hovrättsassessor - en nästan färdigutbildad domare - som underströk att flickan berättat att fingret var inne, rent av långt inne, i snippan och dessutom visade med sin hand vad hon menade.

Den här domaren drar den självklara slutsatsen att berättelsen inte går att tolka på annat vis än att barnet pratade om sin vagina.

Den här domaren viftar bort invändningen att flickan då anmälan gjordes i telefon eventuellt sa att fingret inte var inne.

Det var inget riktigt förhör som ordagrant nedtecknades utan anmälningsmottagarens uppfattning om vad barnet hade sagt.

Den här domaren är en 30-årig kvinna.

Jag var inte på plats under förhandlingen. Jag vet inte vad som sades och vad som kanske borde ha sagts.

Kanske kunde åklagaren ha gjort en bättre insats. Kanske borde ordet snippa ha förklarats under rättegången. Kanske borde det ha funnits alternativyrkanden om sexuellt övergrepp mot barn eller i varje fall sexuellt ofredande.

Men det åligger faktiskt också rättens ordförande att be om förtydliganden om oklarheter uppstår.

Det är med viss tvekan jag skriver den här texten. Jag har för länge sedan tappat räkningen på alla stormar genom åren efter friande domar i våldtäktsmål som påstås bero på att domarna varit gubbar i perukstockar med sexualmoral från 1800-talet.

Minns en gång då Svea hovrätt hamnade i blåsväder, och ingen fäste vikt vid att samtliga tre lagfarna domare var kvinnor.

Jag har läst i princip alla avgöranden de senaste tio åren som det har blivit liv om. I de flesta fall har dessa drev dessvärre utlösts av dålig journalistik.

Detaljer som förklarar den friande domen har saknats.
Skildringar har varit ofullständiga, ibland direkt felaktiga.

Men visst förekommer svaga domar. Det här är tveklöst en av dem.

Och det finns fog för att fråga sig om inte domarnas ålder är en del av förklaringen till att fängelsestraffet revs upp och mannen friades.

Följ ämnen i artikeln