Så stort är hyresfusket: ”urholkar välfärden”

År 2018  sa det kommunala bostadsföretaget Telge Bostäder i Södertälje upp 155 hyreskontrakt – de flesta lägenheterna hyrdes ut svart.

2018 var ett rekordår. Då sa det kommunala bostadsföretaget Telge Bostäder i Södertälje upp 155 hyreskontrakt – de flesta lägenheterna hyrdes ut svart.

Summan 155 säger inte så mycket. Telge Bostäder har sammanlagt 9968 hyreskontrakt. Hur många svarta affärer är det Telge Bostäders handläggare i n t e upptäcker?

För tillfället har bolaget ingen handläggare alls. Tjänsten är ledig, bolaget söker en utbildad jurist som dessutom är duktig på att lägga pussel, skicklig socialt och har starkt psyke.

 

Hot tillhör vardagen. Cecilia Kumlin, affärsutvecklingschef på Telge Bostäder, arbetade tidigare som juridisk specialist. Så lyder detektivens titel. Hon kunde bli hotad någon gång i månaden.

– När vi kliver in och säger att du mister ditt hyreskontrakt väcker det förstås känslor.

Personalen på juridiska enheten bär numera larm. De lämnar aldrig ut sina efternamn. De ska inte parkera utanför kontoret utan i ett särskilt garage.

Kumlin berättar lugnt och sakligt, odramatiskt: detta är vardag i Sverige 2023.

Medan jag lyssnar på henne i telefonen tänker jag på mina första år som reporter i Stockholm i början av 1980-talet. Ofta sökte jag kriminalkommissarier och andra poliser tidiga morgnar när de fortfarande låg hemma och sov. Många registrerade telefonen på sin fru så att de skulle slippa samtal från sådana som jag.

Så jag kontaktade polisens personalkontor och begärde ut en lista på samtliga poliser i Stockholm. Med hemadress.

Strax fick jag listan och kunde med hjälp av adresskalendern lista ut deras telefonnummer.

Nästan allt var öppet på den tiden. Ingen var rädd för att bli mördad eller trakasserad på grund av sitt arbete i kommun och stat.

Cecilia Kumlin, avdelningschef Affärsutveckling Telge Bostäder.

– Vi befarar att vi bara skrapar på ytan, säger Cecilia Kumlin i telefonen. Många har lärt sig knep så att vi inte ska upptäcka svartuthyrningen.

Är det alls ett problem? säger jag. Ett visst mygel har väl alltid funnits.

– Det är ett stort samhällsproblem. Bostadsfrågan driver andra bidragsbrott som hyresbidrag, bostadstillägg för äldre, socialbidrag. Man drar till sig bidrag med utgångspunkt från den uppgivna bostaden och urholkar välfärden.

Svart marknad uppstår när det råder brist. Skulle fri hyressättning råda bot på bristen och därmed svarta kontrakt?

Kumlin kan inte se det. Skojet med bidrag finns ju kvar. Som skenskilsmässor där ena maken skaffar nytt kontrakt, får bostadsbidrag, hyr ut den nya lägenheten svart och bor kvar som vanligt hemma hos makan.

Hon vill inte berätta för mycket om hur Telge arbetar för att avslöja fusket. Men utredningar som är offentliga visar bland annat att tjänstemännen kan kontrollera elförbrukning och hyra av parkeringsplats. Är elförbrukningen oförändrad trots att maken påstås ha flyttat kan det vara ett tecken på bedrägeri; hyr någon p-plats utan att äga en bil är det ett annat.

Felaktig folkbokföring har Telge Bostäder ingripit mot i hundratals fall.

Ebo-lagen är roten till en stor del av problemen, säger Kumlin. Alltså rätten för flyktingar att bosätta sig var de vill. Många söker sig till platser där det finns landsmän eller släkt med trångboddhet och svarta ockerhyror som följd.

 

På 1990-talet fanns det gott om lägenheter i Södertälje. Ville du ha en var det bara att kliva in på Telge Bostäders kontor och säga till. Nu är det i genomsnitt sju års väntan på ett hyreskontrakt.

När vi avslutat samtalet tänker jag att mycket av den här brottsligheten går att beivra med strängare övervakning, fler kontroller. Men inget civiliserat samhälle accepterar en Storebrors ständigt misstänksamma blick. Även om Storebror är välmenande.

Gåtan är hur man skapar rimlig balans mellan hård brottsbekämpning och det fria, liberala samhället när stora delar av samhället terroriseras av gangsters.

 

”Södertälje höll på att gå under” - Peter
Kadhammar

Följ ämnen i artikeln