Tidsplanen riskerar att spricka

Frågetecknen hopar sig kring vaccineringen mot covid

​Om mindre än 21 veckor ska hela Sveriges befolkning vara vaccinerad mot covid-19. Inte bara en utan två gånger.​

Från centralt håll har det hetat att det är är en ganska enkel match, sjukvården är van vid att vaccinera.

Men nu hopar sig frågetecknen. Tidsplanen riskerar att spricka.

​Till midsommar ska hela Sveriges vuxna befolkning ha erbjudits att bli vaccinerade mot covid-19 med dos ett. Ett par, tre veckor senare även med dos två.​ Totalt handlar det om omkring åtta miljoner människor.

Socialminister Lena Hallengren (S), vaccinsamordnare Richard Bergström och andra centralt placerade befattningshavare har länge framställt denna jättelika operation som relativt lätt att genomföra.

Sjukvården är van vid att vaccinera, har det hetat. Varje år vaccineras mellan två och fyra miljoner människor mot säsongsinfluensan. Rutinerna är upparbetade, har det hetat.

Men hittills har det inte gått superbra.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som sträcker sig fram till och med måndag, har 192 000 doser levererats ut till de 21 regionerna som ansvarar för att vaccineringarna blir utförda. Det är 45 000 fler doser än åtta dagar tidigare.

Takten, 9 000 per arbetsdag, är inte särskilt imponerande. Men större än så är leveranserna inte, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

En rad varningsklockor har klämtat den senaste tiden. Pfizer/Biontech drog tillfälligt ner produktionen av organisatoriska skäl. Vem kan garantera att det inte händer igen?

Samma producent sade dessutom att varje flaska av deras vaccin, som från början ansågs innehålla fem doser, nu anses innehålla sex. Skillnaden är 16 procent – en ganska avsevärd skillnad till tillverkarens fördel.

Vaccinsakkunniga säger att det går att få ut sex fulla doser ur en flaska – om vaccinatören är skicklig och van. Bara fulla doser får användas, blir en halv dos kvar i flaskan ska den kasseras.

Astra Zeneca har flaggat för att de inte kommer att kunna leverera så många doser som de lovat. För Sveriges del handlar det om en minskning med 30 procent. EU:s medlemsländer uppges fundera på om de ska stämma bolaget för kontraktsbrott.

Astra Zenecas vaccin är ännu inte godkänt i EU och farhågor har luftats om att det ger ett mycket svagt skydd mot coronaviruset för personer som är äldre än 65 år. Företaget säger att uppgifterna är felaktiga.

 

Frågetecknen hopar sig alltså om tidsplanen för vaccineringen av covid-19 kommer att hålla. Försenade leveranser är redan ett faktum och nya förseningar kan uppkomma i ett senare skede. Eller kommer att uppträda i ett senare skede, tror jag att man måste utgå från.

Till det ska läggas att det blir ett avbräck om Astra Zenecas vaccin inte kan användas på äldre. Det kan fördröja injiceringen av den åldersgruppen.

Besked från EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska komma senare.

Richard Bergström, vaccinsamordnaren, är fortfarande hoppfull om att hela befolkningen ska vara vaccinerad till midsommar. Om mindre än 21 veckor. Från april kommer en halv miljon doser i veckan till Sverige från Pfizer/Biontech, säger han.

Den som lever får se, säger jag. Hittills har inget gått bättre än förväntat. Bara sämre.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.