Världsbäst på att mota corona - men kommer baksmällan nu?

Nya Zeeland har gjort vad inget annat västland lyckats med. Att eliminera coronaviruset.

Men frågan är vad som händer när landet nu långsamt öppnar upp.
Väntar en baksmälla Nya Zeeland och det fåtal andra länder som satsar på eliminering av covid 19?

När hyllade premiärministern Jacinda Ardern beordrade en hård nedstängning av landet den 25 mars hade Nya Zeeland färre än 150 bekräftat smittade och inga dödsfall. Några dagar tidigare stängde ö-nationen sina gränser helt. Bara medborgare och bosatta i landet tillåts att återvända.

Här handlade det inte om att trycka ner några kurvor utan ta bort dem helt.
Vissa såg det som en kraftig överreaktion på ett hot som inte ens nått landet på allvar. Det ekonomiska priset för "lock down" har varit mycket högt.

Men Nya Zeeland med en befolkning på 5,8 miljoner har som enda västland lyckat eliminera om än inte utrota coronaviruset. Bara ett fåtal nya fall upptäcks per dag och de beror alla på medborgare som återvänder hem eller på spridning i redan kända smittkluster. Testning och smittspårning tillhör de mest omfattande i världen.

Totalt har bara 19 personer avlidit i covid 19. Nästan alla äldre.
För några dagar sedan fick krogarna börja sälja hämtmat. Skolorna öppnar men de elever som kan uppmanas studera på distans. Överhuvudtaget uppmanas alla att fortsätta hålla sig till reglerna om social distansering.

Bedriften att eliminera viruset hyllas som landets största framgång någonsin. Men nu väntar nästa utmaning.

Hur ska Nya Zeeland fortsätta hållas sig coronafritt i en värld där viruset härjar fritt? Kommer det att ske till priset av att Nya Zeeland måste isolera sig helt från omvärlden tills det finns ett vaccin eller mediciner som kan bota sjukdomen?

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Noll immunitet

Befolkningen har så gott som noll immunitet mot covid 19. Och ett första vaccin kommer enligt expertisen sannolikt att ge långtifrån ett hundraprocentigt skydd.

Men jag ser väldigt lite diskussion om detta när jag tar del av nya zeeländska medier.

Landet har en stor fördel i sitt isolerade geografiska läge. Man har järnkoll på sina gränser. Inga utlänningar släpps in. Det innebär att landet får betala ett högt pris i form av uteblivna turistintäkter. En av åtta arbetar inom turistindustrin. Utländska studenter som studerar på landets universitet är en annan viktig inkomstkälla som försvinner.

Men å andra sidan är det ingen som reser längre så landet hade ändå tappat stora delar av sina turistinkomster.

Nya Zeeland delar sin strategi med ett fåtal andra länder i Asien. Sydkorea och Taiwan har med användning av högteknologi och omfattande testning lyckats begränsa smittspridningen till att nu vara nästan noll. Kina, där utbrottet startade, verkar ha lyckats få stopp på smittan i Wuhan utan att den spridit sig till övriga landet.

Men alla dessa länder står inför samma dilemma som Nya Zeeland. Hur ska de skydda sig mot en andravåg av smitta i en omvärld där coronaviruset sprider sig med våldsam hastighet?

Coronatester genomförs på en parkering i Christchurch.

Skyddar medborgare

Samtliga länder är mycket exportberoende och har en omfattande handel med omvärlden. Går det att stänga landets gränser men hålla dem öppna för varuhandel utan att smittan gör comeback?

Mycket kommer att hänga på hur lång tid det tar att få fram ett vaccin. Experterna säger minimum 12-18 månader men det kan också ta betydligt längre tid än så. I så fall står hoppet till att det går snabbare att få fram läkemedel mot covid 19.

Ändå är det svårt att rikta kritik mot elimineringsstrategin.

Länderna gör vad som är varje regerings främsta uppgift, att skydda sina medborgares säkerhet och hälsa. Ju längre man kan hålla sjukdomen borta desto större chans att det finns ett botmedel innan den kommer tillbaka.

Australien, Nya Zeelands närmsta granne, har medvetet valt strategin att trycka tillbaka snarare än att eliminera viruset. Motivet är främst att befolkningen inte är immun och att mycket restriktiva åtgärder därför skulle behövas behållas över lång tid. Röster höjs nu för att gå över till elimineringstaktiken eftersom smittspridningen fortfarande är låg och bara 90 har avlidit. Men premiärminister Scott Morrison vägrar ändra kurs.

Sverige kunde också välja

Sverige stod också inför ett val under inledningsskedet av pandemin. Till en början verkade Folkhälsomyndighetens mål vara att stoppa viruset helt med aggressiv smittspårning. Men brist på testning och öppna gränser gjorde det svårt att stoppa spridningen.

Sverige har inte heller Nya Zeelands isolerade geografiska läge. För Sverige hade de varit ännu svårare att försöka bli en ö av icke-smitta på en kontinent som drabbats så hårt.

Kanske hade det gått om vi ihop med våra nordiska grannländer enats om en gemensam front. Nu när vi har allmän samhällsspridning är det sannolikt för sent. Åtminstone är det Folkhälsomyndighetens och många andra experters bedömning.