Billströms mystiska uttalande

Handlar om Sveriges roll i världen

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Tobias Billström säger att han och regeringen ska föra en svensk utrikespolitik.

Bra. Det hade varit värre om den var norsk eller nigeriansk.

Vad ville utrikesministern förmedla med sitt mystiska uttalande?

Utrikesminister Tobias Billström (M) läste upp sin och regeringens första utrikesdeklaration i riksdagen på onsdagen.

Det är en årlig ritual. Varje februari läser utrikesministern upp ett dokument där regeringen presenterar sina utrikespolitiska prioriteringar, utrikesdeklarationen. Därefter debatteras den i riksdagens kammare.

Deklarationen är ett viktigt dokument. Varje ord är vägt på guldvåg. Inget får missuppfattas och orsaka trubbel för Sverige på den internationella eller nationella arenan.

Den nya regeringen tillträdde i oktober och årets utrikesdeklaration var alltså den första både för regeringen och för Tobias Billström.

Därför var det förvånande att han uttryckte sig så mystiskt. Så här står det i deklarationen:

”Givet detta lägger Sverige nu om kursen i den samlade utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Regeringen kommer i första hand att föra en svensk och europeisk utrikespolitik. Där svenska intressen och demokratiska värderingar är kärnan i politiken.”

 

Frågorna hopar sig. Vilken utrikespolitik fördes tidigare om den inte var svensk? Var den norsk, afrikansk, arabisk, fransk eller rentav albansk? Jag tippar trots allt att den var svensk redan tidigare.

Vilka intressen har Sverige jobbat för tidigare? Uppenbarligen inte de demokratiska, men vilka? Nyfikenheten är stor.

Handlar det om en attack på den förra regeringen som enligt den här formuleringen inte lyfte fram svenska intressen och demokratiska värderingar. Så blir det först efter Billströms kursomläggning. I alla fall enligt honom själv.

Svenska intressen ska ha stor tyngd efter kursomläggningen. Vilka intressen stod överst på listan tidigare? De flesta av oss har nog levt i villfarelsen att de svenska intressena var högsta prio redan tidigare.

Kan det vara den förra regeringens vurm för ”feministisk utrikespolitik” som spökar? Den lanserades av Billströms företrädare Margot Wallström (S) och ärvdes av hennes efterträdare Ann Linde (S). Men sattes den feminismen före svenska intressen? Jag tror själv inte det och har heller inte hört någon annan hävda det.

 

Det enda som står fullständigt klart är att regeringen är missnöjd med hur det varit och nu vill ställa saker och ting till rätta genom att ”i första hand driva en svensk” utrikespolitik.

Tack för det, Billström. Det gillar vi. Men ännu bättre än det är kanske att alltid driva en svensk utrikespolitik. Inte bara i första hand, utan hela tiden. Det blir tydligare så.

Men Tobias Billström var också pedagogisk i sin första utrikesdeklaration. Han förklarade på ett enkelt och tydligt sätt varför kriget i Ukraina är så viktigt för Sverige. Det är inte många som gör det.

– Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina visar på ett gränslöst förakt för folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, och för FN-stadgans mest grundläggande regler, sade Billström och fortsatte:

– Vi måste därför vara klarsynta: det är inte bara Ukrainas frihet som står på spel, utan också vår frihet här i Sverige.

 

Just så. Lyckas Ryssland lägga under sig Ukraina står ett nytt land på deras lista eftersom de vill skapa en nygammal säkerhetsordning i Europa, något som mest kan liknas vid en återgång till kalla kriget. På den listan står Sverige och det är inte en spekulation, det är ett faktum.

Tack även för det, Tobias Billström.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.