Ett asylsystem under uppluckring

Att sätta stopp för flyktingsmugglarna är ett lovvärt syfte.

Men försöker Storbritannien bara använda det som förevändning för att slippa ta emot asylsökande?

Ett flyg till Rwanda som aldrig lyfte får symbolisera ett asylsystem under uppluckring.

 I sista stund stoppades det chartrade flyget av ett ingripande från Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Den rika världen blir alltmer uppfinningsrik i sina sätt att omtolka eller försöka kringgå de internationella konventionerna som styr asylsystemet tänkt att ge utsatta människor rätt till skydd.

Den senaste innovationen är att leasa ut hela asylprocessen till länder i bland annat Afrika.

Storbritannien har tecknat ett avtal med Rwanda som innebär att det afrikanska landet får 1,5 miljarder kronor för att ta emot ett okänt antal asylsökande som tagit sig till Storbritannien på rangliga båtar över den Engelska kanalen.

Premiärminister Boris Johnson vill stoppa de flyktingsmugglare som profiterar på att ordna dessa livsfarliga resor där det inte är ovanligt att flyktingarna drunknar i sina försök att ta sig till de brittiska öarna.

Om flyktingarna vet att de i stället kommer att flygas till Rwanda så kommer de att avstå från att göra resan och därmed rycks grunden undan för flyktingsmugglarnas affärsidé, resonerar Johnson.

Kritikerna misstänker att vad det egentligen handlar om är att den brittiska regeringen kraftigt vill minska antalet asylsökande man tar emot.

Uppgörelsen med Rwanda innebär att de som till slut beviljas asyl får skydd där. De får aldrig sätta sin fot på brittisk mark.

Premiärminister Boris Johnson vill stoppa de flyktingsmugglare som profiterar på att ordna resor där det inte är ovanligt att flyktingarna drunknar.

Stoppade flyget

I veckan skulle de första planet med flyktingar ha lämnat Storbritannien med destination Kigali men i sista stund stoppades det chartrade flyget av ett ingripande från Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Den brittiska regeringen meddelade dock omedelbart att man så snart som möjligt tänker organisera ett nytt flyg till Rwanda.

Britterna har lämnat EU och ett av huvudargumenten var att ta ”tillbaka kontrollen” över landets gränser. Britterna vill handplocka vilka som ska få komma in.

Men även EU-landet Danmark funderar i likartade banor. Danska regeringsföreträdare har varit på besök i Kigali för att diskutera ett liknande avtal.

Om de dansk-brittiska försöken kommer i gång och visar sig fungera är jag övertygad om att andra västländer kommer att försöka skriva liknande avtal.

Rwanda-experimentet är ännu ett tecken på hur det internationella asylsystemet är på väg att krackelera.

Den stora flyktingvågen till Europa 2015 blev startpunkten för att försöka stoppa liknande flyktingströmmar i framtiden. Europas länder slogs om vem som var tuffast i sina försök att mota bort de asylsökande samtidigt som många regeringschefer bedyrade sitt stöd för rätten att söka asyl.

Uppgörelsen med Rwanda innebär att de som till slut beviljas asyl får skydd där. De får aldrig sätta sin fot på brittisk mark.

Systemet missbrukas

Misslyckad integration, rädsla för islamisering och terrorism, en folklig ovilja att ta emot stora mängder flyktingar från länder långt bort är några orsaker till omsvängningen.

Men också att asylsystemet missbrukas av människor som egentligen inte är i behov av skydd utan bara söker ett bättre liv. Många vägrar återvända till sina hemländer när de får nej på sina asylansökningar och blir istället en del av skuggsamhället där svartjobb, kriminalitet och fattigdom frodas.

Gemensamt för nästan alla dagens migranter oavsett asylskäl är att de betalar smugglare för att ta sig till Europa. Det har skapat en skrupelfri affärsverksamhet som omsätter många miljarder kronor och som driver på trafiken av människor som gör de farliga resorna över Medelhavet, Atlanten eller Engelska kanalen.

Sedan 2014 har i snitt över 2 000 flyktingar drunknat varje år i sina försök att nå Europa.

Det ligger i allas intresse att få stopp på smugglarna. Frågan är bara hur det ska gå till när efterfrågan på att ta sig till den rika världen är så stor.

EU har redan gjort försök. 2016 träffades ett avtal med Turkiet som innebär att landet mot betalning åtar sig att stoppa flyktingarna från att ta sig vidare mot Europa. Det är ett avtal som kritiserats hårt att vissa men som samtidigt varit effektivt i att stoppa resorna över denna del av Medelhavet.

Enormt stor hjälpvilja

EU har funderat i liknande banor som britter och danskar genom att flytta asylprocessen till länder i exempelvis Nordafrika. Då skulle de som beviljas asyl kunna ta sig på ett säkert sätt till Europa. Men frågan är vad som händer med alla de som får avslag. Kommer de att acceptera ett nej och snällt återvända till sina hemländer eller kommer de ändå att försöka ta sig till Europa illegalt?

Asylsystemet som byggdes upp efter andra världskriget för att hjälpa framtid flyktingar är under extremt stark press. Fler och fler rika länder vill minska antalet utomeuropeiska flyktingar.

Men kriget i Ukraina visar att när det handlar om grannländer så är hjälpviljan imponerande stor. Se på Polen som vägrade ta emot flyktingar 2015 men som nu tagit emot över två miljoner ukrainare.

Det är uppenbart att vi känner ett större ansvar för människor i vårt närområde än de från främmande kulturer på andra kontinenter.

Men asylrätten förutsätter att vi behandlar alla lika.

En kvinna protesterar mot Storbritanniens nya asylpolitik.