Beter sig som det han inte är – en kung

Både reguljärflyg och tåg går till Östersund

Talmannen är viktig.

Men tillräckligt viktig för privatflyg för 75 000 kronor och övernattning för en hel besättning samt medföljande livvaktsskydd?

Skulle inte tro det.

Under arbetet med att vaska fram efterträdare till Stefan Löfven som statsminister hade talman Andreas Norlén även annat att syssla med.

Exempelvis skulle han delta i en middag i Östersund som anordnades av landshövdingen i Jämtland och dagen därpå inviga en utställning om hundra år av svensk demokrati. Den turnerar runt samtliga svenska län och invigs av talmannen eller någon av de vice talmännen.

 

En normal människa hade ringt sin resebyrå och beställt flygbiljetten till Östersund. Alternativt bokat den själv på nätet. I så fall kostar den upp till 2 100 kronor tur och retur. Eller nära 2 900 om man åker fram och tillbaka över dagen vilket inte var aktuellt för talmannen.

Eller så hade man sett fram emot några ostörda timmar på snabbtåget. Kostnad: Mellan 302 och 520 kronor enkel resa beroende på klass och möjlighet att boka om.

 

Nåväl. Det var inget för talmannen som beställde regeringsplanet från Linköping, nära hemmet i Norrköping.

Eftersom en middag ingick i talmannens åtaganden i Östersund fick både planet, besättningen, livvaktsskyddet och Norlén själv övernatta i den jämtländska huvudstaden.

Kostnad: 75 000 för resan.

 

Talmannen är viktig. Men inte tillräckligt viktig för att uppträda som det han inte är – en kung.

Uppdraget är en väsentlig del av demokratins funktionssätt i Sverige. Om vi inte visste det förr har vi lärt oss det de senaste åren.

Men det betyder inte att man kan skaffa sig later.

Talman Andreas Norlén.

På riksdagens hemsidas förstasida finns en bild på Andreas Norlén. Han tycks dansa fram i utställningsmontern om demokratins första svenska sekel. Runt honom singlar konfetti i olika färger ner.

Det är en konstig bild för att förekomma på riksdagens i övrigt mycket strama hemsida. Närmast lättsinnig skulle jag vilja säga. Och säkerligen inte placerad där utan talmannens godkännande. Den är i alla händelser inköpt från Västerbottens-Kuriren. Talmannen har nämligen besökt även Umeå.

Lättsinne är inte ett ord man vanligen förknippar med talmannen. Men det behöver inte vara missvisande för det. Tiden står inte still, inte ens för talmän.

Minst 75 000 kronor plus för en resa av och an till Östersund är för mycket. Om det inte är kris och det var det verkligen inte.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.