Ingen vann men Trump förlorade

Stundtals var jag tvungen att nypa mig i armen. Inte för att hålla mig vaken utan för att tro mina ögon och öron när jag lyssnade på det kaos som kallades debatt.

Det var en lika sorglig som skrämmande upplevelse att inse att en av de här två männen ska leda världens supermakt de närmaste fyra åren.

Ingen vann debatten men Trump förlorade den.

Mest skrämmande av allt var att höra president Donald Trumps svar på den sista frågan om kandidaterna var beredda att uppmana sina supportar att avstå från bråk efter valet medan rösterna räknades.

Trumps svar var att uppmana sina supportrar att gå till vallokalerna ”för att se att allting går rätt till”.

Ingen annan sittande amerikansk president har på det här sättet ifrågasatt valprocessens integritet, att valet skulle vara riggat. När Trump i en direktsänd debatt inför miljontals amerikaner redan i förväg hävdar att valet är fusk är det lika skrämmande som sensationellt. Han mer eller mindre uppmanade sina anhängare att ställa till bråk.

Biden gjorde det som alla tidigare presidentkandidater gjort. Lovade att acceptera resultatet, oavsett utgång.

Joe Biden lovade att acceptera valresultatet, oavsett utgång.

Det är tydligt att Trump redan dragit slutsatsen att han kommer att förlora den 3 november. Som den auktoritäre ledare han är försöker han hitta sätt att klänga sig kvar vid makten genom att redan i förväg hävda att valet är riggat. Han kan helt enkelt inte acceptera tanken på att förlora.

Har någon tidigare amerikansk president gjort mer för att undergräva demokratin?

Det var tydligt från början att presidentens taktik var att konstant avbryta Joe Biden med förolämpningar varje gång han skulle svara på en fråga.

Tyvärr gick Biden i Trumps fälla genom att svara med samma mynt. Även om det säkert finns de som tycker att han stod upp mot Trump.

Boxningsmatch

Under långa stunder var det omöjligt att höra vad någon av kandidaterna hade att säga. Utfrågaren Chris Wallace gjorde upprepade försök att få de båda herrarna att respektera debattreglerna men bortsett från korta stunder var det förgäves.

Detta var ingen debatt. Det var en boxningsmatch.

Donald Trump var tveklöst värst men Joe Biden var långtifrån oskyldig. Vid ett tillfälle kallade han Trump för ”clown”, vid ett annat bad han honom att hålla käften.

Två gånger vände sig moderatorn direkt till presidenten med en vädjan att respektera de debattregler som han själv gått med på i förväg men Trump fortsatte avbryta.

Debatten kan inte har gjort någon särskilt mycket klokare i frågan om var de båda kandidaterna står i politiska frågor. De ägnade mer tid åt att förolämpa varandra.

Men några saker fick vi besked om.

Donald Trump har ingen plan för en sjukförsäkring som ska kunna ersätta Obamacare som han vill avskaffa.

Presidenten fortsätter att hävda att ett vaccin kommer att vara klart för användning inom några veckor trots att hans egna experter säger att det troligen kommer att ta åtminstone till sommaren innan det finns allmänt tillgängligt.

Trump kunde inte på ett trovärdigt sätt bemöta uppgifterna om att han bara betalade 750 dollar i federal inkomstskatt för 2016 och 2017.

Skyllde på Kina

Presidenten hade chansen att säga något tröstande till de anhöriga för de över 200 000 amerikaner som avlidit med covid-19. Men han visade ingen som helst empati utan fortsatte hävda att hans administration gjort ett fantastiskt jobb och skyllde allt på Kina.

Joe Biden ville inte svara på frågan ifall Demokraterna tänker utöka antalet domare i Högsta domstolen ifall han vinner valet i ett försök att ta tillbaka majoriteten i HD.

Han var försiktig med att ta orden ”lag och ordning” i sin mun.

Den förre vicepresidenten gjorde ingen katastrofdebatt. Han stakade sig och sluddrade några gånger men på det hel taget gjorde han inget intryck av att vara ”Sleepy Joe” som Trump brukar kalla honom.

Men det här valet handlar väldigt lite om Joe Biden. Det är snarare en folkomröstning om hur Donald Trump skött sig under sina fyra första år i Vita huset.

Med sin debattinsats tror jag knappast att Trump lyckades locka till sig några nya väljargrupper vilket han behöver eftersom Biden leder i opinionsmätningarna. Däremot kommer hans kärnväljare garanterat att tycka att han gjorde bra ifrån sig. Det är den vägen Trump hoppas att han ska kunna vinna, genom att få så många som möjligt av sina egna anhängare att verkligen gå och rösta.

Frågan nu är hur det blir med de två återstående debatterna. Kommer Joe Biden att tycka att det ens är mödan värt att ställa upp i dem?

 

President Trump under debatten.