Lagen gäller inte våra gamla och sjuka

Tystnaden om lagbrotten är bedövande – och en skandal

Eftervärlden kommer att döma oss hårt. För hur vi behandlar våra gamla och sjuka. Inte bara under pandemin, men det var då flera av de uppseendeväckande bristerna blottlades.

Rapporten tidigare i veckan från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, var förödande. Lägstanivån i den medicinska omsorgen var för låg, sade generaldirektören med en tydlighet som man sällan hör från statliga topptjänstemän.

Bland annat har det inte gjorts individuella medicinska bedömningar av de sjuka eller misstänkt sjuka, något som sannolikt är ett lagbrott.

”Eftervärlden kommer att döma oss hårt. För hur vi behandlar våra gamla och sjuka”, skriver Lena Mellin.

Besöksförbudet på landets särskilda boenden som infördes av regeringen 1 april och pågick i ett halvår saknar sannolikt också lagstöd.

De boende har sina egna lägenheter och bestämmer själva vilka som får komma och besöka dem. Men de grundläggande fri- och rättigheterna, med stöd i grundlagen, sattes åt sidan under lång tid.

Juristen Jan Melander påpekade i en uppmärksammad debattartikel att förbud av det här slaget bara får gälla så länge som det anses nödvändigt.

Men för några veckor sedan införde landets folkrikaste kommun, Stockholm, trots det något som kallas kallar besöksstopp på sina boenden.

Vad är det för skillnad för stopp och förbud? Ingen vet. Men det löper snart ut om det inte förlängs.

 

I förra veckan sade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen ger Folkhälsomyndigheten rätt att införa lokala eller regionala besöksförbud på boenden, där de äldsta och mest sjuka bor. Undantag skulle kunna medges för make, maka eller partner. Varför det inte gäller andra nära anhöriga för dem som redan förlorat sin äkta eller oäkta hälft framgick inte. Men tydligen ska de vara ensamma tills regeln upphör den 1 mars.

Enligt statschefläkaren Thomas Lindén vid Socialstyrelsen finns ingen laglig grund för att stoppa besök hos de gamla på boendena.

– Det är myndiga personer som bor i sitt eget hem. Det finns ingen laglig grund för att förbjuda dem att ta emot besökare i sitt eget hem. Regelverket tillåter inte ett generellt besöksförbud på äldreboenden, sade han nyligen till Dagens Nyheter.

 

Det förefaller alltså som om landets äldsta och sjukaste är utsatta för en anmärkningsvärd skur av lagbrott.

Men ingen säger något. Ingen gör något. Det är en skandal som vår samtid kommer att få äta upp. Eftervärlden kommer att döma oss hårt.

De gamla förmår inte göra sig hörda. De har ingen intresseorganisation som slåss för dem. De får lita på sina 60- och 70-åriga barn. Det räcker uppenbarligen inte.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • En het jultradition
    Första advent invigs en jultradition som ser ut att kunna genomföras utan inskränkningar trots coronan. Det är den stora julbocken i en park vid Gavleån i Gävle.
  • Kungen informeras
    Det måste finnas mycket att berätta om för statschefen vid måndagens informationskonselj med kungen. Av hovkalendern att döma deltar inte kronprinsessan Victoria som brukligt.
    Informationskonseljerna äger rum i en särskild sal på slottet i Stockholm en handfull gånger per år.
  • ”Soffan” inför rätta
    Förra S-toppen i Göteborg Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson är stämd för förtal av två kvinnor som anser att hon utpekade dem som extremister. Hermansson friades i tingsrätten. Sedan hon lämnade politiken har Hermansson omskolat sig till lastbilsförare och kör bland annat avfall.

NB. Rättegången har flyttats fram.

  • Sveriges största mätning
    Statistiska centralbyrån mäter två gånger om året partisympatierna. Den är Sveriges största och brukar därför få extra mycket uppmärksamhet. Att det största partiet, Socialdemokraterna, har krympt det senaste halvåret kan vi utgå ifrån. Men hur mycket? På onsdag vet vi.
  • Merkels era snart slut
    Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har lett landet i femton år. Men nu är hon på väg ut efter en enastående karriär. På fredag väljer CDU ny partiledare. Hen väntas bli partiets kanslerskandidat i valet till förbundsdagen nästa höst. Angie drar sig tillbaka.

Veckans citat

”Det kan låta hårt. Det kan låta brutalt. Men det är precis så hård och brutal verkligheten är.”

Stefan Löfven, statsminister, varnar i sitt tal till nationen för att fler dör om vi inte sköter oss.


Jackpott på 12 miljoner – ta rygg på expertens system
här

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.