Trump är en riktig mallgroda

Berömmer sig själv – men kan uppenbart för lite

Trump vet ingenting om maktbalansen i världen, skriver Lena Mellin.

På upploppet inför nästa presidentval framstår det alltmer som en gåta att världens mest inflytelserika land kan ledas av en person som Donald Trump.

Det är inte bara det att han regerar via Twitter, sparkar folk inför öppen ridå, beter sig tölpaktigt och allmänt sett tycks vara en av världens mest egotrippade människor.

Det är också det att han verkar sakna basala kunskaper om den värld han som president i USA med omfattande maktbefogenheter ska navigera i.

Den förre säkerhetsrådgivaren John Bolton kom i veckan ut med en bok om sina 17 månader i Vita huset. Den erbjuder, enligt rapporteringen av innehållet, skrämmande läsning.

Bland annat ska Trump ha trott att Finland är en del av Ryssland. Det har det visserligen varit men det förhållandet upphörde 1917. Finland har varit medlem i EU lika länge som Sverige, i 26 år.

Den amerikanske presidenten rapporteras också ha varit ovetande om att Storbritannien är en kärnvapenmakt vilket är lika uppseendeväckande som att han tror att Finland ligger på ryskt territorium.

Britterna är USA:s närmaste allierade, alla kategorier. De kallas ”the cousins”, kusinerna, och den transatlantiska axeln är en realitet som ingen bortser från i världspolitiken.

Att Trump inte ens vet att de också har kärnvapen är obegripligt. Vad vet han då om maktbalansen i världen? Ingenting. So sorry.

I veckan sparkade Trump och Republikanerna igång hans kampanj inför presidentvalet den 3 november med ett möte i Tulsa, Oklahoma.

I talet sade han att amerikanerna ska skatta sig lyckliga för att ha honom som president.

– Ni har sån tur att jag är president, sade han.

Varför det? En självupptagen mallgroda, om ni frågar mig.

Han tog också upp Sverige i talet, ett inte alltför ovanligt inslag i den trumpska retoriken. Den här gången handlade det om coronapandemin som han själv skött bra och Sverige mindre bra:

– Fråga hur det går i Sverige.

Men vad är ett sådant uttalande värt? Inte mycket. Trump vet ju bevisligen inte alltid vad han pratar om. Då och då, såklart, men inte alltid.

Vet han att Sverige är ett fritt land? Vet han var det ligger? Känner han till den svenska coronastrategin? Troligen inte men han tror sig veta att den är fel.
Besattheten av Sverige avslöjade presidenten redan för tre år sedan då han hävdade att en terrorattack skakat landet dagen innan. Det var fel.

Det är besvärande för mänskligheten att en person som uppenbart och upprepat negligerar fakta leder världens mest tongivande land. Vi är kollektivt värda något bättre.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Uppskjutna val
    Presidentvalet i Polen och kommunalvalet i Frankrike fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Men på söndag genomförs de uppskjutna valen under vederbörliga hälsorestriktioner. Det som kan bjuda på överraskningar är kommunalvalet i det Macronledda Frankrike.

  • Almedalen startar – inte
    Årets politikervecka i Visby skulle ha inletts under söndagen men är inställd. Nu spekuleras det allmänt bland partiledarna och andra att den inte kommer att återuppstå – i alla fall inte i samma form som tidigare. Men den har varit seglivad.

  • Kärnkraftverk stängs
    Frankrike sällar sig nu till de länder som stänger kärnkraftverk – oftast för att satsa på mer klimatsmart energi. Den sista juni stängs den äldsta franska reaktorn. Det ligger i Fessenheim i departementet Haut-Rhin nära tyska gränsen och stod klart 1978.

  • Virusets påverkan på lönen
    Under veckan kommer Medlingsinstitutets färska lönestatistik. Det handlar om vad som hände på den fronten under april, allts den första hela månaden sedan krisen blev akut. Det kan vara för tidigt att se hur sjukdomen påverkat lönerna – men kanske inte.

  • En fast hand tar över
    Tyskland tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli och behåller det under det halvår då ekonomierna ska omsstartas efter coronan och en ny sjuårsbudget bli klar. Inget är lätt men Angela Merkels sista stora internationella roll vill hon hon inte misslyckas med.


Veckans citat

”Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren”

– Ann Linde, utrikesminister (S), om sitt uttalande i tysk tv.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.