Åtal räcker inte för att stoppa Trump

Något extraordinärt krävs för att stoppa Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet 2024.

Att ett kongressutskott rekommenderar åtal på fyra punkter är unikt och låter väldigt allvarligt men räcker inte för att hindra expresidenten från att på nytt kunna flytta in i Vita huset.

Det första som måste hända är att justitieminister Merrick Garland agerar på rekommendationerna från det kongressutskott som under 18 månader granskat stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Utskottet rekommendation sätter press på justitiedepartementet att väcka åtal. Men det är långtifrån säkert att man går på samma linje.

Även om ett åtal skulle komma återstår en hel del för att hindra Trump från att ställa upp 2024.

Man kan utgå ifrån att Donald Trump med näbbar och klor kommer att slåss mot ett åtal. Han har de ekonomiska musklerna som krävs. En eventuell rättegång skulle dröja. Mindre än två år återstår till presidentvalet. Det är långtifrån säkert att en dom skulle falla före november 2024. Även om Trump skulle fällas i första instans kommer han garanterat att överklaga. Processen kommer att bli utdragen och full av juridiska krumbukter.

Inte ens om en dom skulle vinna laga kraft före valet 2024 innebär det per automatik att Trump är ute i leken. Det är bara den föreslagna åtalspunkten om uppvigling till uppror som har potentialen att diskvalificera Trump från att kunna ställa upp i valet.

Av de fyra åtalspunkterna bedömer juridisk expertis att den om uppvigling till uppror är absolut svårast att föra i bevis eftersom åklagaren måste kunna visa att Trump i förväg visste att kongressbyggnaden skulle stormas.

Donald Trump.

Juridiska hårklyverier

Man kan tycka att de juridiska hårklyverierna inte borde spela så stor roll. Vilken politiker som helst skulle själv inse det lönlösa i att ställa upp i ett presidentval om man samtidigt är misstänkt eller åtalad för oerhört allvarliga brott.

Men för Donald Trump gäller inte politikens naturlagar. Han spelar i en egen division.

Hans kärnväljare struntar i om han försökte genomföra en statskupp i syfte att stanna kvar vid makten. För dem är Trump gud och gud går inte att avsätta.

Vem som blir republikanernas kandidat 2024 avgörs i primärvalen som inleds i januari samma år. I primärvalen röstar de mest hängivna och extrema republikanerna. Jag hyser inga tvivel om att Trump-anhängarna kommer att gå man ur huse för att stötta sin idol.

Därför ska Trumps chanser att bli kandidat inte undervärderas.

Ett åtal skulle till och med kunna fungera som en extra motivation för Trumps anhängare och rentav stärka deras kandidat.

Mycket hänger på hur övriga presumtiva kandidater reagerar.

Ett åtal skulle sannolikt öka deras riskaptit och på så sätt försvaga Trump.

Rädda för Trump

I dag är det ingen av hans utmanare som vågar tillkännage sin kandidatur av rädsla för att reta upp Trumps anhängare.

Till det kommer att ett åtal sannolikt skulle göra mittenväljarna mindre benägna att rösta på Trump. Hans kärnväljare räcker inte till för att vinna kampen om Vita huset. Trump behöver rätt många miljoner "vanliga" väljare också.

Kongressutskottet som nu slutfört sin utredning har gjort ett bra jobb trots att de väldigt tydligt tagits ställning mot Trump. Liz Cheney, en av bara två republikaner i utskottet, har öppet deklarerat att hennes mål är att till varje pris förhindra att Donald Trump ens kommer i närheten av Vita huset igen.

Bevisningen som utskottet lagt fram för detta case är mycket stark. Majoriteten av alla vittnen är republikaner och var ministrar eller nära medarbetare till den dåvarande presidenten. De vittnar om hur presidenten hävdade valfusk trots att han visste att han förlorat och hur han på olika sätt försökte förhindra godkännandet av valresultatet som skulle ske i kongressen den 6 januari.

Men utskottet har ingen makt att åtala Trump. De kan bara komma med en rekommendation. Enbart justitiedepartementet kan fatta beslut om åtal.

Först om och när ett sådant kommer börjar det osa hett på allvar runt Donald Trump.