Rekordmånga döda palestinier och ett spöke som återvänder

I skuggan av kriget i Ukraina är det många konflikter som kan klassas som bortglömda.

I år har flera palestinier dödats på Västbanken än någon gång sedan 2006.

Värre kan det bli nu när spöket Benjamin Netanyahu återvänder till makten med den mest högerextrema regering som Israel sett.

Följ ämnen
Israel

Det verkar som det finns en gräns för hur mycket elände vi orkar med. Med ett brutalt angreppskrig mitt i Europa faller andra konflikter bort från vår radar.
Hittills i år har minst 140 palestinier dödats på Västbanken, varav 26 barn. De flesta ihjälskjutna av israeliska soldater. Den senaste är en 16-årig flicka som sköts i huvudet när hon stod på taket till sitt hem i staden Jenin.

Antalet döda är fler än under något enskilt år sedan 2006.

Dessutom har fler än 30 israeler dödats av palestinier. Nyligen utfördes två terrordåd vid busshållplatser i Jerusalem. En typ av dåd som vi inte sett på mer än fem år.

En klar indikation på att våldet mellan Israel och palestinierna åter är på väg att trappas upp till en farlig nivå.

Samtidigt är en ledare som de flesta trodde lämnat den israeliska politiken för gott på väg tillbaka till makten. Mångårige premiärministern Benjamin Netanyahu förhandlar just nu med fem högerextrema religiösa partier för att få till en regering efter höstens val.

Ledaren för ett av dem, Itamar Ben-Gvir, är tidigare dömd för uppvigling till rasism. Han ska enligt israeliska medier bli säkerhetsminister med särskilt ansvar för hur polisen ska agera på den ockuperade Västbanken.

Bosättarledaren Bezalel Smotrich som kallar sig själv ”stolt homofob” var tänkt att bli försvarsminister men sedan USA underhand rest allvarliga invändningar ser han i stället ut att bli finansminister.

Detta är bara två av många personer i den nya tilltänkta regeringen som kraftigt vill utöka de judiska bosättningarna på ockuperad mark och kasta ut den arabiska befolkningen.

Benjamin Netanyahu.

Nya väpnade grupper

Netanyahus regering blir den mest högerextrema i Israels moderna historia vilket allvarligt riskerar att försvåra en fredlig lösning på konflikten.

USA och EU ser en tvåstatslösning där Israel och palestinierna lever som grannar som den enda möjliga lösningen för att få slut på våldet. Men Benjamin Netanyahu är numera uttalad motståndare till en tvåstatslösning och detsamma gäller de ultrareligiösa partier som kommer att ingå i hans regering.

Följden blir att hopplösheten bland palestinierna ökar ytterligare. Redan har nya väpnade palestinska grupper växt fram framför allt i norra Västbanken. Det blir ännu svårare för president Mahmoud Abbas och hans Fatah att styra palestinierna i en mer moderat riktning. Risken är uppenbar att extremismen kommer att öka. Avståndet mellan palestinierna och Israel kommer att växa i ett läge där det skulle behöva minska för att möjliggöra fred.

Vilket den nya regeringen i Israel i sin tur kommer att ta som intäkt för att agera med ännu mer brutalitet mot palestinierna.

Korruptionsrättegång

Netanyahu har inget svar på vad som ska ersätta en tvåstatslösning. I stället för att skapa fred med palestinierna gick hans förra regeringsperiod ut på att skapa närmare relationer med Gulfstaterna. Det var onekligen en diplomatisk framgång men det kan knappast ersätta behovet av en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna.

Fortfarande har Netanyahu och hans högerextrema kompisar inget svar på vad som är alternativet till en tvåstatslösning.

Dessutom är Netanyahu fortfarande mitt uppe i en korruptionsrättegång där han riskerar flera års fängelse. Att det israeliska folket ändå röstade för hans återkomst säger en del om i vilket tillstånd av upplösning som landet befinner sig.

Men så länge kriget i Ukraina pågår lär vi inte få höra så mycket om konflikten som är roten till mycket av våldet och oron i Mellanöstern.