Annie Lööfs mittenfantasi är över

Annie Lööf satsade allt på ett kort, men väljarna hängde inte med.

Nu avgår hon – och hoppas att partiet ska fortsätta på hennes väg.

Den förhoppningen är nog förgäves.

Annie Lööf sa att hon vaknade dagen efter valet med en känsla av lättnad över att inte ha kommit till skada under valrörelsen. De hårda röda linjerna mot Sverigedemokraterna har kostat Lööf personligen i hat och hot. Men det har också kostat partiet politiskt att välja den rödgröna sidan.

Förfärade har centerpartisterna följt rösterna räknas fram. Förutom det dåliga valresultatet har partiet också tappat stort på landsbygden, bland annat i Annie Lööfs egen hemkommun Värnamo där Centerpartiet varit starkt. Samtidigt har SD växt sig allt större på landsbygden.

Själva tror Centern att det beror på att partiet misslyckades med att få människor att förstå att de också vill sänka bränslepriserna, samtidigt som de ändå vill behålla reduktionsplikten.

Annie Lööf kommer att sitta kvar som partiledare genom ett ordnat partiledareskifte. Först ska utvärderingar göras, sedan ska de välja en ny partiledare.

Landsbygden är en del av Centerpartiets identitet, men det är inte där de vinner väljare. Det var längesen Centern var ett bondeförbund. Istället är det välutbildade kvinnor i städer som är partiets målgrupp.

Det är inte tappet på landsbygden som fått Lööf att lämna in sin avskedsansökan.

Det finns egentligen bara en sak som Centerpartiet behöver utvärdera: Är det rätt eller fel strategi att inte samarbeta med Sverigedemokraterna?

Hade svaret varit självklart hade Annie Lööf inte behövt att avgå.

Nu tar hon ett steg åt sidan och låter partiet komma fram till svaret utan henne. Det är tydligt att hon hoppas att de ska välja hennes väg, men det är svårt att hävda med det valresultat partiet fått.

Annie Lööf beskriver Centern som en liberal kraft i mitten. Men tittar vi på valresultatet är det inte liberal mittenpolitik som svenska folket röstat på. De liberala partierna gick bakåt, istället var det socialdemokratin och nationalismen som vann mark.

När Centerpartiet nu skådar in i framtiden är den liberala eran med Alliansen och en mittenförankrad S-regering över.

Partiet behöver bestämma vilken roll man ska spela i det nya politiska landskapet. Den breda mitten är en fantasi.

Annie Lööf ser nog vart det barkar. Nu vill hon inte vara med längre.