Trumps väg mot Vita huset allt snårigare

Gårdagen blev en katastrofdag för ex-presidenten Donald Trump.

Kandidaten han stöttade i omvalet till senaten förlorade klart. Ledande personer i hans företag Trump International dömdes för skattebrott.

Vägen till en comeback i Vita huset ser allt snårigare ut.

Det är visserligen nästan två år kvar till nästa presidentval och mycket kommer att hända.

Men Donald Trump kunde ha fått en bättre start på sin kampanj som han startade för några veckor sedan, strax efter att demokraterna gjort ett betydligt bättre mellanårsval än väntat och en rad av de kandidater som stöddes av Trump förlorat i viktiga delstater.

USA:s tidigare president Donald Trump

Förlorar-stämpeln fortsätter att klistra sig fast på Trump efter fyllnadsvalet till senaten.

Där backade Trump den före detta stjärnspelaren i amerikansk fotboll Herschel Walker. Det var bara tack vare Trumps stöd som Walker fick det republikanska partiets nominering.

Men i natt förlorade denne klart, mot pastorn Raphael Warnock.

I ett normalt läge hade Trump rest till Georgia för att stötta Walker inför valet. Men både det republikanska partiet och Walker själv lät förstå att det var bättre att Trump höll sig undan med tanke på hur dåligt många av de Trump-stödda kandidaterna klarade sig i mellanårsvalet.

Raphael Warnock

Men inte ens i Trumps frånvaro kunde Walker besegra Warnock.

Valet kan tyckas oviktigt eftersom demokraterna redan har majoritet i senaten tack vare vicepresident Kamala Harris utslagsröst.

Men att de nu utökar sin majoritet till 51-49 har stor betydelse.

  • Det blir lättare för demokraterna att få igenom sina nomineringar och ta kontroll över senatens arbete.
  • En ensam bångstyrig demokratisk senator kan inte längre blockera viktiga beslut på det sätt som Joe Manchin, senator från West Virginia, gjorde under Joe Bidens första två år.
  • Det befäster känslan av att det gick mycket bättre för demokraterna i mellanårsvalet som helhet än förväntat. Vilket höjer Joe Bidens aktier inför presidentvalet 2024 ifall han ställer upp för omval.
Trumps väg mot Vita huset allt snårigare, skriver Wolfgang Hansson.

För Donald Trump gäller motsatsen.

Demokraternas framgång i Georgia blir ytterligare en tankeställare för hur det republikanska partiet ska ställa sig till Trumps försök att återväljas till president.

Utgången är ett tydligt tecken på att Trump förlorat i attraktivitet i delstater där det är väldigt jämt mellan demokrater och republikaner – precis de delstater som en republikansk kandidat måste vinna för att kunna bli vald till president.

Ännu finns ingen öppen republikansk utmanare till Trump men ett antal tunga namn står och stampar i kulisserna. Resultatet i Georgia är ännu en faktor som kan få dem att till slut våga utmana fastighetsmiljardären.

 

Som om det inte räcker med motgångarna på den politiska arenan åkte Trump i går på ännu en smäll när lojala och nära medarbetare i hans företag Trump International dömdes för skattebrott och bedrägerier.

Trump fanns visserligen inte på de åtalades bänk, men vittnesmålen under rättegången visade att han personligen betalat för en del av de exklusiva förmåner som de högsta cheferna fick utan att ta upp dem i sina deklarationer.

Om inte annat så befäster det bilden av Trump som en förslagen bedragare.

Det kommer att fungera som perfekt ammunition för demokraterna när de under valrörelsen försöker smutskasta Trump så mycket det bara går.

 

Ovanpå dessa motgångar så väntar ytterligare rättprocesser på Trump. För att han tagit med sig topphemliga handlingar från Vita huset, för hans roll i stormningen av kongressen den 6:e januari förra året och för hans försök att pressa valansvariga i Georgia att ändra valresultatet till Trumps fördel.

Det är mycket bagage att släpa på även för en hårdhudad bulldozer som Trump.

Hans kärna av anhängare kommer att köpa Trumps budskap om att allt handlar om en häxjakt från politiska motståndare. Men den traditionella fåran av det republikanska partiet tvekar alltmer om Trump verkligen är rätt person att leda landet.

Länge var den allmänna uppfattningen bland republikaner att bara kandidater som fått Trumps välsignelse kunde vinna. Nu börjar det istället etablera sig en bild av att stöd från Trump är en säker väg mot förlust.