Varför får kungen vaccin före Inga, 106?

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vaccinerades mot covid-19 den 15 januari.

Vaccinationen mot covid-19 är för många äldre ett lotteri, där vissa drar vinstlotten. En del 70-åringar kommer att få köa ihop med 18-åringar. Det är ett enda sammelsurium när olika grupper ska ha förtur.

Varför fick kungen vaccin före Inga, 106?

Frågorna hopar sig.

Hur sköts egentligen vaccinationen mot covid-19? Det är en enda röra.

”Äldre med hemtjänst kan få vänta på vaccin” var den omskakande nyheten i veckan. Det blev en liten notis på sidan 12 i Dagens Nyheter.

Flera regioner vill inte ge sprutan i hemmen, utan säger att de nu godkända vaccinerna är känsliga för transport. Sveriges kommuner och regioner, SKR, sa att äldre med hemtjänst kan vänta på Astra Zenecas vaccin som är mindre ”skakkänsligt”.

Om konsekvenserna skriver en vän på Facebook. Hans mamma Inga kan inte få sprutan hemma hos sig i Region Blekinge, fast hon är 106 år gammal.

Andra larmar mig om långa och krångliga resvägar till vaccincentralerna, när inte sprutan kan ges hemma.

Men i Skåne och Västerbotten vaccinerar de i hemmen. En distriktssköterska i Region Värmland mejlar mig att ”vi är i full färd med att åka runt i stugorna och vaccinera”.

Och när jag skriver detta får jag höra att Inga fått besked om att regionen ändrat sig, hon kan visst få sprutan hemma.

Vaccinationen mot covid-19 är för många äldre ett lotteri, där vissa drar vinstlotten.

I förra veckan fick kungaparet vaccin mot covid-19 på Stenhammars slott, trots att region Sörmland, där slottet ligger, enligt sin hemsida den veckan enbart vaccinerade på äldreboenden. 

Den här veckan skriver regionen att de bara vaccinerar dem med hemtjänst och att de personerna själva måste ta sig till utvalda vårdcentraler.

Så hur kunde vaccinet som inte går att transportera ta sig hem till två personer som inte ens är skrivna i regionen, en vecka då regionen själv uppger att de bara vaccinerade på äldreboenden?

Hans heter en läsare som mejlade mig i veckan: ”Varje dos som ges till någon yngre leder automatiskt till att en äldre får sin dos senare och därför riskerar att smittas och avlida … Självfallet skall en 87-åring bli vaccinerad före mig som bara är 77 år”.

Inga, 106, var före kungen i kön. Kungen borde ha väntat på sin tur. Därför att det blir bara ett himla kattrakande, eller som Folkhälsomyndighetens Johan Carlson uttryckte det i Ekots lördagsintervju, ”ett enda sammelsurium” när olika grupper ska ha förtur. 

En dotter mejlar om sin 96-åriga mamma med hemtjänst: ”VAR ÄR VACCINATIONEN?”. Som Ingas son Anders säger: ”Det här är en fråga om liv och död och tyvärr ökar risken för död när man får vänta”.

Senare, när alla med hemtjänst fått sprutan, är det enligt Folkhälsomyndigheten dags för Fas 2, som omfattar: ”Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först”.

Här kommer nästa kattrakande att uppstå. Vad betyder ”70 år och äldre”? Region Skåne anser att det betyder alla födda 1951 och tidigare. Region Västra Götaland för sin del alla födda 1950 och tidigare.

En del 70-åringar kommer att få köa ihop med 18-åringar i Fas 4, medan somliga 69-åringar just nu ligger i Fas 2. Gör det något? Ja, därför att massor med äldre undrar just nu vad som gäller. Regionernas sammelsurium skapar oro och en misstro mot systemet.


Riskerna högre för äldre

  • Förra veckan föreslog jag att 60-69-åringar prioriteras för vaccin före yngre. Redan dagen efter gav Anders Tegnell besked i DN om att det kan vara på gång, i så fall i fas 3, direkt efter 70-plussarna.
  • Som det är nu är alla mellan 18 och 69 år ihopbuntade i samma grupp, fas 4. Det är inte bra. Gruppen är för stor, och riskerna för allvarlig sjukdom och död är mycket högre för 60-69-åringarna.
  • Andra vill ha andra prioriteringar. En debattör tycker att låginkomsttagare i hyreshus ska gå före 70-plussarna. LO vill ha förtur för en del av sina medlemmar, Lärarnas riksförbund likaså. Nej hittills till detta.