MP:s ego kan fälla Andersson

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-24

Miljöpartiet ska under dagen bestämma sig för om det är makten eller friheten som smakar sötast för partiet.

Lämnar de regeringen om deras budget faller kan det leda till en ny regeringskris. Stannar de kvar behöver Miljöpartiet vara med och regera på en budget där SD haft inflytande och som sänker bensinskatten.

Frågan är hur mycket av sin själ Miljöpartiet kan ge upp för regeringsmakten.

Annie Lööfs ego ska inte få styra politiken, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog till Aftonbladet.

Miljöpartiet hotar nu att lämna regeringen om regeringens budget inte går igenom riksdagen i eftermiddag. Anledningen är att Centerpartiet meddelat att de inte kommer att stödja regeringens budget och att det då kommer att bli det alternativ till budget som M, KD och SD förhandlat fram.

MP:s vägval

Det miljöpartistiska dilemmat sträcker sig längre än till att behöva regera med en budget som sänker skatten på bensin, eller att miljarderna i deras egen budget som skulle gå till att köpa skyddsvärd skog nu försvinner.

Det miljöpartistiska dilemmat är att de nu står inför ett vägskäl. Ska de ta möjligheten att gå sin egen väg inför nästa val.

Det kostar att slå sig fri

Ta möjligheten att kasta av sin Socialdemokraternas skugga och driva en mer renodlat MP-politik, utan regeringsårens kompromisser och bagage hängandes runt halsen.

Eller ska de hålla fast vid sin pragmatism att regeringsmakten ändå är det bästa sättet att få inflytande över politiken och samhällsutvecklingen.

När miljöpartisterna i morse insåg att deras budget skulle falla blev de förbannade och i ilskan sa de att nu kanske vi skiter i det här och går vår egen väg. Under dagen har den vägen dock börjat se alltmer dyrköpt ut för Miljöpartiet.

Ny omröstning

Moderaterna kräver nu att det ska bli en ny statsministeromröstning om MP lämnar regeringen. Kanske blir det då Miljöpartiet som gör den första kvinnliga statsministern till den kortast sittande statsministern i historien.

Nu hotas regeringen av en kris efter att deras budget fallit.