Tre kungar och en joker i leken

De avgör hur det blir efter nästa val

Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Annie Lööf är kungarna i leken som bestämmer hur makten fördelas efter valet nästa år.

Men det finns såklart en joker också.

Stefan Löfvens efterträdare.

På lördag är det precis ett år kvar till nästa val, till kommuner, regioner och riksdagen.

På det nationella planet kan man redan nu peka ut tre kungar och en joker i den politiska kortleken.

Kungarna är Moderatledaren Ulf Kristersson, SD:s Jimmie Åkesson och Centerledaren Annie Lööf. Jokern är den som vi ännu inte vet vem det är - Stefan Löfvens efterträdare som ordförande för Socialdemokraterna.

Som styrkeförhållandena ser ut i dag kommer Ulf Kristersson bli statsminister efter valet.

Utöver rösterna från sitt eget parti kan han räkna med stöd för sin kandidatur från Kristdemokraterna och Liberalerna, förutsatt att de lyckas hålla sig kvar i riksdagen.

Men det räcker inte för att Kristersson ska vara säker på att få sin budget, grunden för regeringens maktutövning, godkänd av riksdagen. För det krävs också stöd, passivt eller aktivt, av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Åkesson är alltså en kungamakare. Han och hans partikamrater avgör om Ulf Kristersson blir statsminister. Retar Kristersson upp Sverigedemokraterna, vilket han säkert inte har några som helst planer på att göra, kan det var kört för hans ambitioner att bli regeringschef.

Den tredje kungen är alltså Annie Lööf. Hennes parti bidrog till att Stefan Löfven kunde återväljas som statsminister efter regeringskrisen i somras. Hon har gjort det förut och kan göra det igen, släppa fram en S-märkt statsminister.

Just nu är dock utsikterna för att det skulle kunna vara möjligt inte särskilt ljusa. Därtill är stödet för de rödgröna partierna alltför svagt.

Annie Lööf (C) är en av den politiska kortlekens kungar.

Men det kan ändra sig med jokern i leken, Stefan Löfvens efterträdare som S-ledare.

Det första valet som Löfven ledde Socialdemokraterna i, 2014, ökade stödet för dem med ett par tiondels procentenheter från det dittills sämsta sedan Sverige blev en demokrati.

I det följande valet, 2018, tappade Socialdemokraterna ett par procentenheter. Nytt bottenrekord.

I sitt avskedstal för ett par veckor sedan hoppades Stefan Löfven att en ny partiledare skulle tillföra partiet ny energi. Han slog också fast att S behövde det.

Det kan bli bli resultatet av ett partiledarbyte. Men det finns ingen garanti. Inte ens om storfavoriten Magdalena Andersson skulle bli Socialdemokratrenas elfte ledare genom tiderna.

Men Löfvens efterträdare är en verklig joker i leken. Socialdemokraterna är trots sin relativt svaga ställning just nu Sveriges största parti. Men i runda slängar har ett par hundratusen väljare lämnat partiet sedan förra valet. De borde inte vara helt omöjliga att vinna tillbaka.

I så fall ser spelplanen helt annorlunda ut. Då är Lööf, i alla fall om Miljöpartiet fortfarande är ett riksdagsparti, plötsligt en potentiell kungamakare. Och inte hennes antagonist Jimmie Åkesson.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.