Vaccinationsplanen i Sverige är dubbelt fel

Livet har helt stannat upp.

Allt handlar bara om att undvika att få covid-19 innan det är dags för vaccin.

Det får bara inte bli så att mitt liv blir förstört bara för att yngre gick före i kön.

När Sverige hade färdigvaccinerat 320 000 personer mot covid-19 var bara en tredjedel över 80 år.

En hemsk siffra som borde debatteras varje dag.

Men Sverige är en skräckkammare där sanningen vänds till sin motsats. 

En professor och coronaexpert sa bara häromdagen att orsaken till att Sverige ligger så dåligt till med att vaccinera mot covid-19 jämfört med andra länder är för att ”vi har inriktat oss på de som är äldst och mest sköra. Det är klart att det tar tid”.

Det är ju en rak, ren och skär lögn.

 

När jag läser sånt känner jag för att skratta som valfri medlem av Familjen Addams. Ni vet ett sånt där ihåligt skratt djupt inifrån en spökslott.

”Börjar man med att vaccinera unga går det naturligtvis fortare”, förklarar denna expert att det går så fort för andra länder, men långsamt för Sverige som enligt honom, lägger tiden på att åka hem till gamla och sköra och ge dem sprutor.

Det är ju bara det att sanningen är att Sverige vaccinerar väldigt många unga OCH det görs väldigt långsamt. Gamla med hemtjänst har fått sitta och vänta i månader för att ingen kunde komma och vaccinera dem. Vaccin som kunde räddat äldres liv har gått till yngre. 

Danmark har färdigvaccinerat fler 80+ än Sverige OCH en större del av befolkningen.

I England var i februari tre gånger så många 80+ färdigvaccinerade jämfört med yngre.

Sveriges vaccination är dubbelt fel, den är för långsam och det är för få äldre som får sprutorna. 

 

Jag skulle hellre förvandlas till Morticia Addams än gräva ner mig i siffrorna för Stockholm, men tyvärr är jag tvungen.

I Stockholm finns nära 50 000 färdigvaccinerade personer, och av dem är mindre än en femtedel 80 år och äldre.

Vi har fått för lite vaccin, blir hela tiden svaret från olika myndighetspersoner. Men det jag skriver om här, är andelen som går till äldre.

Av tio doser ger Stockholm två till 80-plussare, medan Storbritannien började med att ge sju doser av tio till samma åldersgrupp.

”Nu vaccinerar vi 80+!” trumpetar myndigheterna i Stockholm. Och en del 80-plussare har dragit vinstlotten. Men jag hör fortfarande om yngre som går före. 

När det i veckan stod klart att tandvårdspersonal i Stockholm lyckats boka tid för vaccin genom en app för vårdpersonal, fast det inte var deras tur, svarade ansvarig chef, administrativ direktör för Stockholms läns sjukvårdsområde: ”Vi styr ju inte hur personal har agerat”.

Oviljan att ta ansvar, undanflykterna, den lögnaktiga retoriken, bristen på följdfrågor, oförmågan att läsa statistik, allt skapar ett spökslott där man sitter inlåst av sin egen skräck för sjukdom och död, stirrar på fyra väggar medan spindelväven växer runt omkring, och bara väntar och väntar på att betjänten Lurch ska dyka upp och med tordönsstämma deklarera:

”Frun, Ert vaccin har anlänt!”.

 


Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten: ”Nu gäller det att snabbt fullfölja vaccinationen av äldre med hemtjänst och påbörja vaccinationen av alla över 65 år med de äldsta först”.


Varför de äldsta först? ”Då kommer vi också se att dödligheten sjunker ytterligare och att trycket på vården minskar”, säger Johan Carlson. Varför slogs inte detta fast från början?


Nu pausar flera regioner all vaccination för dem under 65 år. Allt vaccin som finns ska gå till äldre. Och man har rätt att vaccinera sig i valfri region, enligt information från Folkhälsomyndigheten.