Busch: KD centrum för politiskt kraftfält

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-07-04

I sitt Almedalstal flörtade Ebba Busch (KD) med centerväljare och lanserar sitt parti som det nya landsbygdspartiet.

Ebba Busch beskriver också KD och M tillsammans som den politiska mitten.

– Vi befinner oss i centrum av ett tredelat kraftfält, säger Ebba Busch i talet.

I torsdags gick Ulf Kristersson vidare och lämnade över uppdraget att försöka bilda regering till Stefan Löfven. Men Ebba Busch är inte där, hon är inte redo att låta makten rinna som sand ur hennes händer, in än.

Under sitt Almedalstal gick hon hårt åt sina politiska motståndare, i klassisk Busch-anda och lanserade också sitt parti som den nya politiska mitten, tillsammans med Moderaterna. Den nya politiska mitten handlar, för Ebba Busch, inte längre om politisk ideologi utan om hur partierna kan samarbeta med varandra, och i vilka konstellationer.

Hon beskriver Kristdemokraterna och Moderaterna som centrum för ett politiskt kraftfält mellan Sverigedemokraterna, Centerpartiet (även Ebba Busch är osäker på var Liberalerna befinner sig) och de rödgröna partierna åt vänster.

Högern allt mer samspelta

Stärkt av den gångna veckans lyckade, första gemensamma försök att komma överens med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om en politisk inriktning vill Busch nu se bortom statsministeromröstningar och prata om budgetprocessen. Där har det borgerliga blocket i nuläget det lättare att kunna enas och stå bakom en gemensam budget.

Det vill Ebba Busch mycket hellre prata om än att hennes statsministerkandidat just nu verkar ha det svårt att bli just statsminister.

Årets Almedalsvecka hålls digitalt.

Vill locka C-väljare

Tidigare idag lanserade sig Vänsterpartiet som det nya arbetarpartiet och nu lanserar Ebba Busch Kristdemokraterna som den nya landsbygdspartiet.

Att Kristdemokraterna identifierat den besvikna centerväljaren som en potentiell ny KD-väljare är tydligt när Ebba Busch säger ”Vi är det nya partiet för att hela landet ska leva”. En slogan förvillande lik Centerns ”Hela Sverige ska leva”.

Valkampanjen börjar nu

Det har varit en besvikelsens vecka för Ebba Busch. Den började med det hoppfulla budskapet att det kanske ändå fanns, med hjälp av några olydiga riksdagsledamöter, en chans för Ulf Kristersson att bli statsminister och för Moderater och Kristdemokrater att bilda en ny regering.

Men när de otydliga mandaten började rätta sig i leden kastade Ulf Kristersson snart in handduken.

Står ett extraval för dörren i slutet av allt det här så har Ebba Busch i alla fall startat sin valkampanj idag med ett eldigt kampanjtal.