Det här var ingen lyckad helg för Merkel

HAMBURG. Existensberättigandet i toppmöten som G-20 ligger i att lösa världens problem och bidra till att skapa stabilitet.
Mötet i Hamburg gjorde ingetdera utan bekräftade splittringen.
Det var ingen lyckad helg för Angela Merkel.

USA:s president Donald Trump och Angela Merkel vid G20-mötet i Hamburg.

Det är svårt att lösa världens utmaningar när det finns ett land som tycker tvärtom mot alla andra. Särskilt när det landet är USA, världens supermakt.
Som mötets ordförande ansträngde sig Angela Merkel för att hitta kompromisser som skulle kunna skyla över de värsta motsättningarna. Men när det gäller klimatet och handelsfrågorna så lyckades hon inte. Meningsmotsättningarna var helt enkelt för stora. Det är väldigt tydligt att det är övriga världen mot USA när det gäller att bekämpa klimathotet.
– Vi har inte gjort något för att sopa oenigheten under mattan, bedyrade Merkel på sin avslutande presskonferens.

 

En sanning med modifikation. Mötet hade slutat i total oenighet om inte de övriga 19 gått med på en skrivning om frihandel där det sägs att man ska arbeta mot protektionism men att länder samtidigt har rätt att vidta ensidiga åtgärder för att skydda sig. Läs America First.
Så frågan är om den här typen av möten kommer att fylla någon funktion så länge Donald Trump är president. Han stjäl all uppmärksamhet utan att bidra på ett konstruktivt sätt till att lösa världens ödesfrågor.

 

De övriga G-20 kunde ha isolerat USA och pekat ut Trump som den sabotör av den nuvarande internationella ordningen som han är. Men Angela Merkel ville inte göra det. Däremot slog hon än en gång fast att Europa måste ta ett större ansvar för sitt eget öde och för att lösa internationella konflikter.
Det viktigaste som kom ut av G-20 var det första mötet mellan Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. De verkade komma väldigt bra överens med tanke på att relationerna mellan de båda länderna är bottenfrusna.
Världen tjänar på att USA och Ryssland har en fungerande relation. Något Merkel påpekade samtidigt som hon gladde sig åt att Hamburg var platsen där islossningen skedde.
Framöver kommer annars många att fråga sig om dessa toppmöten har något berättigande. Merkel fick en sådan fråga som hon duckade.
I motsats till Frankrikes nye president Emmanuel Macron sparade inte på krutet när han sammanfattade mötet.
– Världen har aldrig varit så oenig som nu. Våra gemensamma värderingar aldrig så hotade.
Särskilt om mötena ackompanjeras av den typen av gatuvåld och vandalisering som vi fått se i Hamburg.

 

Nästan hälften av frågorna på Merkels pressträff handlade om våldet och hur det påverkade mötet. Hon medgav att en del av ledarna själva märkt av dem genom att de inte kunde lämna eller nå sina hotell.
– Sen ser ju även de på tv, påpekade Merkel samtidigt som hon uttryckte sitt och de övriga ledarnas tack till polisen för att de skyddat mötet.
I backspegeln måste man allvarligt ifrågasätta Merkel beslut att lägga mötet i Hamburg. Visserligen hennes födelsestad men också en metropol känd för sina militanta vänsterkrafter. De såg valet av mötesplats som en provokation.
Inför G-20 såg allt ut att vara perfekt upplag för att ge den tyske förbundskanslern en extra fjäder i hatten inför nyvalet i september. Hon ligger redan väldigt bra till i opinionsmätningarna men ett framgångsrikt toppmöte skulle ytterligare stärka hennes aktier.

 

Nu blev helgen närmast en mardröm för Merkel. Inte nog med att Trump ytterligare distanserade sig från västerländsk demokrati genom att en dag före mötet hylla Polens konservativa regering som är i färd med att montera ner demokrati och yttrandefrihet. Han följde upp på G-20 genom att skippa klimatsamtalen för att ha en egen pratstund med Rysslands president Putin och vägra enas med de övriga i frågan om frihandel.
Ovanpå det överskuggades mötet av krigsliknande scener på brinnande barrikader, krossade skyltfönster och utbrända bilar. Bilden av Hamburg som fastnat efter mötet är bilden av tusentals poliser i kravallutrustning som inte lyckas bemästra några tusen våldsamma vänsteraktivister.
En bild som riskerar att slå tillbaka på Merkel på samma sätt som den okontrollerade flyktingströmmen gjorde för snart två år sedan.