Därför delar Åkesson ut sina flygblad helt i onödan

Jimmie Åkessons gjorde resan till den turkisk-grekiska gränsen helt i onödan. Gränsen kommer ändå inte att öppnas.

EU ställer sig helhjärtat bakom Grekland trots deras hårda metoder med tårgas och gummikulor mot flyktingarna.

Att EU gör det är inte konstigt. Vad unionens länder fruktar mest av allt är ett nytt flyktingkaos av samma magnitud som hösten 2015.

Den gången öppnade EU sina gränser efter beskedet från Angela Merkel att ”det här klarar vi av”. Över en miljon flyktingar och migranter tog sig landsvägen upp genom Europa. Ett fåtal länder som Tyskland, Österrike och Sverige tog emot majoriteten av dem.

I motsats till vad Åkesson verkar tro så kommer dessa länder inte att öppna sina armar igen.

I stället har de liksom EU som helhet kraftigt stramat åt sin migrationspolitik.
Att EU skulle öppna sin yttre gräns mot Turkiet för flyktingar är i dagens läge otänkbart. Ingen kritik från människorättsorganisationer om att EU måste låta människor söka asyl kommer att ändra på.

EU anser att flyktingarna redan har skydd i Turkiet.

Jimmie Åkesson (SD) vid den turk-grekiska gränsen.

Dessutom är Europas gränser inte längre öppna på samma sätt som tidigare. Alla länder längs den så kallade Balkanrutten upp mot Tyskland har gränskontroller. Flyktingar kan inte längre fotvandra genom Europa utan att bli stoppade. Även Sverige har gränskontroller som gör det svårare att ta sig hit för att söka asyl.

Mycket tyder på att den nya fruktade flyktingvågen än så länge inte är mer än en rännil. I nuläget handlar det om några tiotusental människor varav många bussats till gränsen av Turkiet.

Dubbeltydig signal

Tilltaget bör ses som ett förhandlingsutspel från Turkiet och dess president Erdogan. Han vill ha mer betalt och han vill ha Europas och Natos stöd för sin invasion av norra Syrien. Det senare kommer han inte att få.

Erdogan tycker inte att EU levt upp till det avtal som träffades 2016 om att Turkiet ska stoppa flyktingarna från att ta sig till EU. Unionen lovade i utbyte att betala 60 miljarder kronor till Turkiet. EU hävdar att man gjort det men Erdogan vill att en större del av kakan ska gå till den turkiska staten och inte direkt in på flyktingarnas kontokort eller till organisationer som förser dem med sjukvård och skolgång.

Genom att försvara sin yttre gräns till varje pris vill EU skicka signalen till Erdogan att man inte tänker låta sig utpressas. Men man kan lugnt utgå ifrån att Bryssel är berett att öppna plånboken för att få till ett nytt avtal eller få Turkiet att fortsätta upprätthålla det gamla.

Så här sa Tysklands utrikesminister Heiko Maas innan dagens utrikesministermöte i Bryssel om krisen.

– Fös oss är det klart att EU ekonomiskt och på annat sätt måste fortsätta stödja Turkiets försök att ta emot flyktingar och migranter.

På kort sikt riskerar krisen dock att trappas upp sedan Turkiet meddelat att man skickar tusen specialtrupper till gränsen för att hindra Grekland från att mota tillbaka flyktingarna. Därmed finns risken för direkta väpnade konfrontationer mellan turkiska och grekiska soldater.

Pinsamt misslyckande

Trycket mot EU från flyktingar och migranter är det största hotet mot unionens överlevnad. Drygt fyra år efter flyktingkrisen har EU ännu inte lyckats samla sig till en ny gemensam migrationspolitik. Ett pinsamt misslyckande.

Ylva Johansson, EU:s nytillträdda kommissionär med ansvar för migration, snickrar på ett nytt förslag. Innehållet är ännu inte känt men vi kan lugnt utgå ifrån att det blir strid om det. Fortfarande finns det länder som Ungern och Polen som vägrar gå med på ett någon form av tvingande omfördelning av flyktingar. Medan Sverige, och Tyskland tycker att det är dags för andra att ta ett större ansvar.

Det blir inte lätt för Johansson att lotsa igenom sitt förslag samtidigt som alla på nytt påminns om kaoset från 2015.

På en punkt är dock alla eniga. Om det ska vara öppna gränser inom Europa så måste det finnas en hård yttre gräns mot omvärlden. Det är därför alla stöttar Grekland även om en och annan har synpunkter på att tårgas och gummikulor används mot flyktingar och migranter.

Alternativet är att upphäva den fria rörligheten inom det så kallade Schengensområdet och återgå till nationsgränser. Något som sannolikt skulle innebära början till slutet för EU.

Inre råd säga nej

EU skickar gränsvakter, helikoptrar och övervakningsutrustning till Grekland. Det Grekland egentligen vill ha hjälp med är att andra EU-länder tar emot några av de 115 000 flyktingar och migranter som just nu befinner sig i landet. Men entusiasmen för att göra det är närmast noll även om ett fåtal länder erbjudit sig att ta ett litet antal flyktingar.

Det är därför som EU inte har råd att säga nej till Erdogan och Åkesson delar ut sina flygblad om att Sverige är stängt helt i onödan.

PODD Om krisen vid Greklands gräns

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om krisen vid EU:s gräns.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen