Polisens nya organisation är en gåva till skurkarna

Den nya organisationen skulle göra poliserna effektivare. Men färre brott än tidigare klaras upp.

Ju krångligare något är skrivet desto grötigare är det tänkt. Och tvärtom. Ju klarare skrivet desto klarare tänkt.

Tio guds bud är sannolikt mänsklighetens betydelsefullaste dokument. Med hundra ord i tio meningar gav geniet som skrev ner orden en allomfattande regelsamling för förhållandet mellan människor och mellan människor och gud.

Det är inte bara kärnfullt, det är väl skrivet också. Kör man budorden i datorns Lixprogram, som analyserar texters läsbarhet, klassificeras texten som mycket lättläst, på nivå med barnböcker.

Den har stått sig i över 2 000 år.

Att det som är lättbegripligt är väl tänkt gäller naturligtvis på andra områden än det skrivna ordet. Ta Apples telefoner. Deras enastående framgång bygger på att de är så lätthanterliga att ett litet barn förstår sig på dem.

Förr kunde vem som helst begripa hur polisen i vårt land fungerade. Det fanns något som hette Rikspolisstyrelsen. Minsta barn fattar att det har med hela riket att göra.

Det fanns något som hette länspolismästare. Om jag exempelvis bodde i Värmlands län förstod jag att länspolismästaren i Värmland var chef för polisen i Värmland.

Det fanns något som hette polismästare. Om jag bodde i Skövde fattade jag att polismästaren i Skövde var chef för polisen i staden.

Det fanns något som hette Statens kriminaltekniska laboratorium. Vem som helst insåg att de höll på med fingeravtryck, blodspår, undersökte mordvapen och sådant.

Polisen har fått en ny organisation. Det vet alla som följer nyheterna. Ingen ny organisation sedan gud beordrade Moses att samla Israels folk och leda det ut ur Egypten har varit lika omskriven. Härom månaden tog det mig dagar av ringande kors och tvärs för att få några enkla besked av polisen. De vänliga tjänstemän jag talade med hade själva svårt att reda ut vem som hade ansvaret för frågan det gällde.

Polisen är nu indelad i sju regioner, 27 polisområden och 95 lokalpolisområden.

Förra veckan besökte jag polisen i Fyrbodal. Trodde jag. Mina värdar förklarade att jag besökte polisen i Östra Fyrbodal. Fyrbodal är ett polisområde. Östra Fyrbodal är ett lokalpolisområde som består av sju kommuner. Rent fysiskt befann vi oss i Trollhättan.

Rikspolisen heter numera Nationella operativa avdelningen, Noa.

Statens kriminaltekniska laboratorium heter numera Nationellt forensiskt centrum.

Den nya organisationen har kommit till under mycket stånk och stön. Nu är den äntligen på plats. Den nya organisationen skulle göra poliserna effektivare. Nu ska de kavla upp ärmarna och fånga skurkar.

Men polisen klarar upp ännu färre brott än tidigare, färre våldsbrott, färre stölder och rån.

Är någon förvånad?

Det räcker med att kasta en blick på organisationsschemat och de nya namnen för att se vartåt det barkade.